Járvány

2020.01.28. 12:15

Mindenkinél korábban riadóztatott az MI a koronavírusra

Jóval azelőtt, hogy az Egészségügyi Világszervezet értesítette volna a nyilvánosságot a veszélyről, jelzett a mesterséges intelligencia.

(200128) -- WUHAN, Jan. 28, 2020 (Xinhua) -- A medical staff works at the department of infectious diseases in Wuhan Union Hospital, to combat the novel coronavirus (2019-nCoV) pneumonia, in Wuhan, central China's Hubei Province, Jan. 28, 2020.

Forrás: AFP/Xinhua

Fotó: Xiao Yijiu

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy ismeretlen, fenyegető fertőzés, mint a vuhani koronavírus terjedéséről mikor értesülnek a szakemberek, hiszen létfontosságú a mielőbbi felkészülés a rohamosan terjedő járvány esetén.

Mint ismert, a WHO, az Egészségügyi Világszervezet január 9-én értesítette a nyilvánosságot az influenzaszerű kínai járványról, ami az első hírek szerint Wuhan nagybani halpiacáról kezdett terjedni. Úgy tűnt, hiszen egy piaci munkás volt az első áldozat.

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention néhány nappal korábban, már január 6-án figyelmeztetett, de egy kanadai egészségügyi felügyeleti platform,

a BlueDot már tavaly december 31-én riadóztatott.

A BlueDot algoritmusa a hivatalos forrásokat, ember- és állatorvosi, növényvédelmi, járványtani adatbázisok adatait, idegen nyelvű híradásokat és például a légitársaságok jelentéseit mesterséges intelligenciával elemzi. Ezek feldolgozásával készíti el „jóslatait”. Így

sokkal hamarabb képes felhívni a figyelmet a bajra, mint a hagyományos módszerek.

Kamran Khan, a BlueDot torontói alapítója és vezérigazgatója arról beszélt a Wirednek, hogy képesek kiválasztani és szoftveresen feldolgozni, kihalászni az érdemi információkat akár fórumok, blogok bejegyzéseiből is.

Khan szerint az algoritmust nem dobják be a közösségi médiában felbukkanó hozzászólások elemzésére, mert azok túlzottan megbízhatatlanok. De vannak „trükkök” a tarsolyukban: például az említett hozzáférés a légitársaságok jegyértékesítő adataihoz valóban hozzájárul ahhoz, hogy megjósolják, hol és mikor várható a fertőzés terjedése. Egészen pontosan megmondták, hogy a vírus Wuhanból elsőként Bangkok, Szöul, Tajpej és Tokió városába fog átkelni napokon belül.

A Statista ábrája a koronavírus terjedésének január 26-i térképével:

Infographic: Where There Are Confirmed Cases Of Coronavirus | Statista

A BlueDot 2014-ben indult 9,4 millió dollár kockázati tőkével, s a cég ma már negyven orvossal és programozóval dolgozik. Programjuk a természetes nyelvi feldolgozás és a gépi tanulás technikáinak alkalmazásával 65 nyelven figyeli a híradásokat.

Az emberi elemzés az automatizált adatfeldolgozás rostálása után következik. Az epidemiológusok tudományos szempontból levonják a következtetéseket, s szükség esetén jelentenek a kormányzati, üzleti és közegészségügyi ügyfeleiknek.

Hasonló megoldással kísérletezett 2008 és 2015 között a Google Flu Trends programja, de az sajnos súlyosan alábecsülte a 2013-as járvány súlyosságát. A BlueDot eddig sikeres: pontosan megjósolta a Zika járvány kitörésének helyét is.

Borítóképünkön orvos dolgozik a vuhani kórházban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!