Azóta sem működik

2019.02.04. 10:29

Még mindig nem javították ki az iPhone történetének egyik legnagyobb hibáját

Tizennégy éves fiú talált a veszélyes baklövésre, több mint egy hétig nem hittek neki, hiába jelentette be.

Forrás: Shutterstock

Mint megírtuk, lehallgatható az iPhone akkor is, ha fel sem vették a telefont.

A FaceTime hibás működése lehetővé tette szinte bárkinek, hogy az iPhone csoportos csevegő funkciója bekapcsolt mikrofonná válva figyelmeztetés nélkül közvetítse a környezetében elhangzó beszédet, zörejeket, hangokat.

Az első hírekkel szemben Grant Thompson, fiatal fiú a súlyos biztonsági hiba igazi felfedezője. Arizonában él az édesanyjával, Tucsonban.

Csak 14 éves vagyok, és én találtam a biztonsági hézagra, s nem azok, akiket pedig ezért fizetnek, mondta Grant. Kilenc napon át sikertelenül próbáltuk tudatni anyukámmal telefonon, e-mailben, Twitteren, Facebookon az Apple-vel, hogy vegyék tudomásul, a FaceTime képes mások mikrofonját azelőtt aktiválni, hogy az illető fogadta vagy elutasította volna a hívást.

A hibát végre megírta a 9to5Mac, majd beszámolt róla számos más médium is. Erre már kénytelen volt lépni a cupertinói óriásvállalat.

Az Apple megijedt és letiltotta a csoportos beszélgetéseket a telefonjain.

A tiltás állítólag nem sikerült mindenkinél, vannak még „nyitott” telefonok.

Ugyan a cég szóvivője azt ígérte, hogy a hét elején szoftverfrissítésben orvosolják a hibát, most – bocsánatkérések közepette – azt mondja, hogy szerveroldalon már készen vannak, de a kliensoldalon, azaz a felhasználók mobilján még nincs meg a javítás, várni kell még, míg visszakapcsolják a csoportos FaceTime hívásokat.

Vezető New York-i állami tisztviselők, köztük Letitia James főügyész és New York kormányzója, Andrew Cuomo neheztelését fejezte ki, mert „az Apple elmulasztotta időben figyelmeztetni a fogyasztókat a FaceTime hibájáról és igen lassan reagált a problémára”.

BREAKING: We’re launching an investigation into Apple’s failure to warn consumers about the FaceTime privacy breach & their slow response to addressing the issue.

New Yorkers shouldn't have to choose between their private communications & their privacy rights.

— NY AG James (@NewYorkStateAG) " target="_blank" rel="noopener">2019. január 30.

New Yorkban a fogyasztói jogokkal kapcsolatos vizsgálatba kezdtek, Kanadában csoportos pert indítottak az Apple ellen.

Bár az Apple még mindig nagyon gazdag, az iPhone-ok eladásának jelentős csökkenése érzékenyen érintette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!