NASA misszió

2020.10.28. 06:00

Megkezdte az aszteroida mintájának raktározását az űrszonda

A tervezettnél egy héttel hamarabb, tegnap kezdte a Bennu aszteroidáról gyűjtött minta elraktározását az OSIRIS-REx űrszonda.

Forrás: Shutterstock

Eredetileg november 2-ra tervezték csak az elraktározás megkezdését. Korábbi vizsgálatok azonban megállapították, hogy a begyűjtött minta megfelelt a 60 grammnyi kitűzött célmennyiségnek, és a gyűjtőedény fedelét nagyobb kövek felfeszítették, ezért a minta szivárogni kezdhetett.

Tomorrow, the OSIRIS-REx mission will begin the process to stow its abundant sample of asteroid Bennu. It’s a few days earlier than originally anticipated, but the team is working hard to make sure we get every bit of Bennu we possibly can. More details: https://t.co/b7Wnoz219q pic.twitter.com/PXIlkZhnzi

A csapat éjjel-nappal azon dolgozik, hogy meggyorsítsa az elraktározási folyamatot, hogy minél több anyagot megóvhassunk és lehozhassunk a Földre – mondta Dante Lauretta, a NASA missziót vezető kutatója.

Az OSIRIS-Rex múlt héten egy többórás bonyolult manőver során hajtotta végre a törmelék és por begyűjtését, így

ez lett az első amerikai űreszköz, amely mintát vett egy aszteroidából.

Más műveletekkel ellentétben, amelyeket az OSIRIS-REx önállóan végez el, a raktározás szakaszosan történik, a földi személyzet felügyeletét és irányítását igényli. A csoport parancsokat küld az űrhajónak, hogy kezdje meg az egyes lépéseket. Amikor az OSIRIS-REx teljesítette a feladatot, a szonda adatokat és képeket küld a Földre és várja a továbblépésre vonatkozó parancsot.

Mivel a jelek 18,5 perc alatt teszik meg a Föld és a szonda közötti távolságot, minden lépésnek 37 perces tranzitidőre van szüksége. A teljes elraktározási folyamat több napig fog tartani, melynek végén a minta biztonságba kerül a szonda mintavisszaküldési kapszulájában.

Az értékes leletek három év alatt érkeznek meg a Földre.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!