Csúcstechnika a mezőgazdaságban

2020.08.16. 06:00

Mesterséges intelligenciával követik a szarvasmarhákat

Szarvasmarha-tenyésztést támogató ötlet lett a győztese a NAK TechLab egyetemi ötletverseny budapesti döntőjének.

Forrás: Shutterstock

A versenyt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Design Terminál szakmai közreműködésével rendezte a mezőgazdaság kiaknázatlan lehetőségeinek feltárására. Az ötletversenyre olyan egyetemi hallgatói csapatok jelentkezését várták, akik innovatív ötletükkel, hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai mezőgazdaság digitalizációját, egyúttal valós problémákra válaszolnak. A döntőbe került hét csapat prezentációját szakmai zsűri értékelte.

Az első helyezett a CowBaj csapat lett, amelynek ötlete a szarvasmarha-tenyésztésben nyújt segítséget.

Elmondásuk szerint a szarvasmarhák egyharmadánál lép fel sántaság, amelynek diagnosztizálása az állatorvosok részéről pénz- és időigényes, ezért ritkán végzik el – írja a Magyar Nemzet. A csapat megoldása erre egy automatizált rendszer, amely mesterséges intelligenciával képes az állatok figyelésére.

A kamerás megfigyelés adatait a rendszer tovább küldi egy felhasználóbarát alkalmazásba,

ahol a gazda így követni tudja a szarvasmarháinak állapotát.

Az első helyezett jutalma egy drón volt, továbbá a nyertes csapat részt vehet egy nemzetközi innovációs fesztiválon, és további szakmai konzultációban is részesül a fejlesztés tökéletesítéséhez. Továbbá részt vehet a NAK TechLab inkubációs programban, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A második NAK TechLab inkubátor szeptemberben indul, augusztus 30-ig várják az érdeklődők jelentkezését.

A Magyar Nemzet korábban is írt arról, hogy robbanásszerű változásokat hoznak a digitális technológiák és az új, innovatív megoldások a mezőgazdaságban. Az innovatív megoldások alapjaiban változtathatják meg az ágazatban dolgozók mindennapjait.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!