Akinek adatik

2020.06.25. 06:00

Mit tett a járvány a tech uraival? Még gazdagabbak lettek

Ez csupán statisztika: eltervezetten senki sem akarta, nyilván még ők sem, de így lett.

Forrás: Shutterstock

A legismertebb és leggazdagabb amerikai tech milliárdosok – listájuk majdnem tökéletesen egyezik a világ leggazdagabb embereinek névsorával – vagyona a járvány ezen szakaszában mintegy 20 százalékkal gyarapodott.

Az Institute for Policy Studies számításai szerint

március 18. és június 17. között a 643 amerikai milliárdos vagyona 2,9 billió dollárról 3,5 billió dollárra nőtt.

Huszonkilenc újonc csatlakozott ezen időszak alatt a dúsgazdagok klubjába.

Az intézet ezeket az adatokat állítja szembe az egész népesség 584 milliárdos gyarapodásával, s azzal a 45,5 millió amerikaival, aki elvesztette az állását.

Az ország első öt milliárdosa – Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett és Larry Ellison – 26 százalékkal duzzadt vagyont tudhat magáénak. Kiugróan jól járt Bezos (38,6 százalék, nettó 43,7 milliárd dollár növekedés) és Mark Zuckerberg (58,6 százalék, 32 milliárd dollár).

Infographic: U.S. Billionaire Wealth Surged During The Pandemic | Statista

Ami az egyenlőtlenségi adatokat illeti, megállapítják, hogy az amerikai milliárdosok vagyona kétszer annyit nőtt, mint amennyit a szövetségi kormány 150 millió amerikainak összesen kifizetett egyszeri ösztönző támogatásként.

A jelentés megállapításait kommentáló Frank Clemente, az ATF ügyvezető igazgatója keresetlen szavakkal úgy fogalmazott, hogy „a jólétnek ez az orgiája megmutatta, hogy milyen hibás ez a gazdasági rendszer”, és hogy „ha ebből a járványból valami kiderült, hát akkor az, hogy mennyire egyenlőtlenné vált a társadalom, és milyen drasztikusan meg kell változtatni”.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!