Dilemma

2019.10.21. 08:01

Okosfegyverekkel látnák el az amerikai hadsereget

Az ellenzők szerint az operációs rendszereket a hekkerek bármikor feltörhetik.

Forrás: Shutterstock

Friss trend van kibontakozóban az Egyesült Államokban, a fegyverviselés hazájában ugyanis egy új korszak köszönthet be az úgynevezett okos­fegyverek sorozatgyártásával, ez nagy hatással lehet az ország hadseregére és társadalmára is.

Hol máshol, mint az Egyesült Államokban készülhetnek el a jövő új pisztolyai és puskái, az úgynevezett okosfegyverek: olyan karabélyok, amelyek külön operációs rendszerrel rendelkeznek – írja a Reuters hírportálra hivatkozva a Világgazdaság. A fegyverek modernizálását és digitalizációját az Egyesült Államok hadserege szeretné a legjobban, olyannyira, hogy már több informatikai és fegyvergyártó vállalattal is megkezdték a tárgyalásokat az okosfegyverek megtervezéséről és legyártásáról. Az új technológiával rendelkező karabélyok így teljesen megváltoztatnák az eddigi amerikai fegyverbiztonsági rendet, valamint az ország hadseregének hatékonyságát is.

Az, hogy a fegyvereknek külön operációs rendszerük lehet, sokakat aggaszt, sokakat viszont megnyugvással tölt el a tengerentúlon. Az innovatív megoldások ellenzői szerint a puskákba ágyazott operációs rendszereket a hekkerek bármikor feltörhetik, és sokan úgy vélik, hogy a kormányzat a számítógépes rendszer segítségével blokkolni tudná az amerikaiak összes fegyverét.

A fejlesztéspártiak azonban úgy vélekednek, hogy a digitalizációnak köszönhetően számos iskolai lövöldözést vagy fegyver okozta véletlen balesetet is el tudna kerülni az amerikai társadalom.

Sok vállalat lelkiismereti és politikai okokból nem hajlandó a puskák modernizációjába fektetni, más üzleti körök pedig túlságosan kockázatosnak találják az innovatívnak szánt megoldás sikerességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!