Járvány

2020.05.22. 15:22

Puli helyett okos robotkutya tereli a nyájat (videó)

Egyáltalán nem öncélú technikai mutatványról van szó: a fejlesztés eredményei számos területen, így vészhelyzetekben is jól alkalmazhatóak.

Forrás: Shutterstock

A lábakkal mozgó robotok eddig lemaradtak kerekeken guruló társaik képességeitől, de a Boston Dynamics legújabb fejlesztésének köszönhetően hamarosan felzárkózhatnak időnként kissé ijesztő társaikhoz. A cég némelyik állatszerű robotja, meg a lépcsőn mászkáló óriáslénye esetében talán nem is teljesen véletlen az ijesztő külső, mert katonai megrendelésre is dolgoznak.

Most a Rocos Global jelentete be, hogy együttműködik a Boston Dynamics-szal a Spot nevet kapott, négylábú robot készítésében.

Ezen szerkezetek építése új értelmet kapott a járvány alatt, hiszen biztonságosan felhasználhatók fertőtlenítésre, szállításra.

Íme, egy iPad-rel és rádióval felszerelt Spot, amely távoli kapcsolatként működik orvosok és COVID-19 betegek között.

David Inggs, a Rocos vezérigazgatója szerint összekapcsolják a robotokat a (számítástechnikai) felhővel, s így automatizálhatnak unalmas vagy zajos, piszkos, veszélyes, eddig emberek által végzett munkafolyamatokat.

A Spotot még 2016-ban a Defense of Advanced Research Projects Agency (DARPA, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege) könnyebb modellként mutatta be, amely 25 kilójával bármilyen terepen áthalad.

Miután a SoftBank 2017-ben megvásárolta a Boston Dynamics-t az Alphabettől, a társaság inkább a kereskedelmi alkalmazásokra összpontosított. 2020 januárban elkészítette a Spot nyílt forráskódú szoftverfejlesztő készletét (SDK), s a hónap elején kiadta a Spot 2.0-t, amely nagyot fejlődött az autonómia, a kommunikáció, a navigáció és a hasznos terhelhetőség terén.

Spot valós időben rögzíti és közvetíti a szerzett adatokat. Az energiaágazatban ez igen hasznos lehet rendellenességek észlelésében. A mezőgazdaságban új szintet jelent az automatizálásban, s a gazdák hozzáférhetnek pontosabb és naprakész termésbecslések adataihoz.

Tesztelése során az amerikai Boston Dynamics csapata webes felhasználói felületen vezérelte Új-Zéland ismeretlen terepein a cikkünk elején látható videóban Spotot, a „kutyát”.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!