10 gramm

2021.08.20. 13:10

Talajmintát hozna a Földre a Mars egyik holdjáról Japán

Japán már 2029-ben talajmintát hozna a Földre a marsi régióból, lekörözve az Egyesült Államokat és Kínát is – közölték csütörtökön a kelet-ázsiai ország űrhivatalának kutatói.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A japán űrkutatási ügynökség (JAXA) azt tervezi, hogy

2024-ben indít missziót a Phoboszra, a vörös bolygó egyik holdjára, és még az évtized vége előtt, 2029-ben a Földre szállítja az égitest felszínéről begyűjtendő 10 grammnyi talajmintát.

Kavakacu Jaszuhiro projektmenedzser egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyors visszaúttal várhatóan Japán megelőzi az Egyesült Államokat és Kínát a marsi régióból begyűjtött minták Földre szállításában, annak ellenére, hogy később indít missziót.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Perseverance marsjárója jelenleg a Jezero-kráterben gyűjt kőzetmintákat, amelyeket az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködésben fognak a Földre szállítani 2031-ben. Kína májusban ünnepelte, hogy második országként juttatott űreszközt a Marsra, ahonnan a tervek szerint nagyjából 2030-ban szállítja haza a mintákat.

A JAXA szakemberei úgy vélik, hogy a Phobosz felszíni talajának nagyjából 0,1 százaléka a Marsról származik.

Uszui Tomohiro professzor szerint a Phobosz talaját valószínűleg a hold saját és a vörös bolygó anyagának keveréke alkotja, amelyet homokviharok szórtak szét. A szakember úgy véli, hogy a Phobosz különböző pontjairól való mintagyűjtés nagyobb eséllyel szolgáltathat bizonyítékot az ősi marsi élet nyomaira, mint a vörös bolygó egyetlen helyszínéről történő mintavétel.

Bármely életforma, amely a Marsról kerülhetett a holdjára, nem élhette túl az erős nap- és kozmikus sugárzást.

A NASA- és az ESA-missziók a Jezero-kráter – a tudósok úgy vélik, hogy évmilliárdokkal ezelőtt egy mély tó terült el a területén -, térségének potenciális életformáira és evolúciójára fókuszálnak. A Phoboszról származó – és feltehetőleg marsi talajt is tartalmazó – minták elemzésétől a kutatók azt remélik, hogy megismerhetik a marsi bioszféra evolúcióját.

A szakember szerint a vörös bolygó kráterének bizonyos pontjairól vett minták és a Phobosz tanulmányozása kiegészíthetik egymást és segíthetnek a marsi élettel – amennyiben létezik – kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!