Delete Facebook

2019.03.20. 06:00

„Töröljék magukat a Facebookról!” – közölte Brian Acton

Aki egyébként a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp társalapítója. Nem sokat kertelt.

Fotó: Shutterstock

Acton egyszer már felhívta a nyilvánosság figyelmét, hogy a legjobb lenne törölni a Facebook-fiókunkat.

Március 13-án a Stanford Egyetemen tartott beszédében ismételte meg felhívását, s azt mondta a hallgatóknak, hogy

„töröljétek a Facebookot, jó?”

A 2014-ben szép pénzért felvásárolt WhatsApp másik alapítója, tulajdonosa, egykori vezérigazgatója Jan Koum, anno stílusosan még a Facebookon jelentette be lemondását.

Brian Acton
Fotó: AFP/NILTON FUKUDA/ESTADAO CONTEUDO

Brian Acton 2017 novemberben lépett ki, és az adatvédelmi visszásságok miatt esztendeje csatlakozott a

#DeleteFacebook

kampányhoz.

Akkor felidézte találkozását Mark Zuckerberggel, aki a felvásárláskor közölte vele: „ez valószínűleg az utolsó alkalom, amikor valaha is beszélsz velem”. Mint elmondta, bár 16 milliárd dollárért vették meg a cégét, soha többé nem jutott a közelébe a Facebook-vezérnek.

Aztán a WhatsApp csapata mellett tavaly Zuckerberg és az általa szintén felvásárolt Instagram között romlott meg a viszony – felmondott a képmegosztó két alapítója, Kevin Systrom és Mike Krieger is.

A „tech-behemótoknak” törődniük kellene tevékenységük társadalmi hatásaival is

Acton egyébként a Stanford Egyetemen most nem állt meg a Facebooknál, hanem ostorozta a Google-t is, meg az egész Szilícium-völgy rendszert. Meglátása szerint a „tech-behemótoknak” törődniük kellene a profitjuk növelésén kívül tevékenységük társadalmi hatásaival és legalább némi erkölcsi felelősséget kellene tanúsítaniuk.

Sokan úgy vélekednek, hogy a Facebook éhbérért túlhajszolt, külső cégekben foglalkoztatott cenzorainak a belső szabályzat prűd elveinek a felhasználókra kényszerítése helyett – vagy legalább mellett – valós problémákkal, például a Facebookon, Instagramon újra és újra fellelhető pedofil, gyűlölködő, terrorista-gyanús posztok felszámolásával kellene inkább foglalkoznia.

Szörnyű aktualitás

Tegnap éppen Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szólította fel a közösségi oldalakat üzemeltetőket, vállaljanak nagyobb felelősséget a felületükön megjelenő tartalmakért.

Több új-zélandi vállalat kedden eltávolította hirdetéseit a közösségi oldalakról a Facebook tétlensége elleni tiltakozása jeléül.

A mészárlás elkövetője egészen a merényletig háborítatlanul terjeszthette a fehér felsőbbrendűséget hirdető eszméit közösségi lapjain.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!