Politikai manipuláció

2020.09.24. 09:40

Választásokat befolyásoló kínai oldalakat távolított el a Facebook

Az amerikai és a világ egyéb országainak választásait befolyásolni szándékozó oldalak hálózatát számolták fel.

Kép: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

A Facebook tájékoztatása szerint azonban az amerikai politikai akarat befolyásolására irányuló tevékenység csak töredéke volt a Kínához köthető oldalak aktivitásának, és főleg délkelet-ázsiai országokra, például a Fülöp-szigetekre összpontosítottak.

Az amerikai választásokkal kapcsolatban főleg Donald Trump elnököt, demokrata párti kihívóját, Joe Bident és Pete Buttigieg korábbi demokrata elnökjelölt-aspiránst támogató üzeneteket osztottak meg.

A Facebook nem kötötte egyértelműen a kínai kormányzathoz a kamuoldalak működését.

A vállalat közleménye szerint az oldalak működtetői virtuális magánhálózat (VPN) használatával igyekeztek elkendőzni kilétüket.

Az amerikai hírszerzés a múlt hónapban figyelmeztetett, hogy Oroszország, Kína és Irán is megpróbálhat beavatkozni az elnökválasztásba. William Evanina, az amerikai elhárítás vezetője úgy nyilatkozott, hogy Peking kiszámíthatatlannak tartja a hivatalban lévő Trumpot, és arra törekszik, hogy veszítsen Joe Bidennel szemben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!