Nem kell űrhajó

2021.10.13. 14:25

Virtuális űrutazást tesz lehetővé a „jövőbe látó” új szoftver, a Virup

A lausanne-i Svájci Műszaki Egyetem (EPFL) asztrofizikusai és informatikusai fejlesztették.

Saint-Sulpice, 2021. október 12. Hadrien Gurnel, a Lausanne-i Szövetségi Mûszaki Egyetem (EPFL) Kísérleti Muzeológia Laboratóriumának szoftverfejlesztõ mérnöke a virtuális valóságot mutató szemüveggel tanulmányozza a világmindenség legrészletesebb térképét az egyetem Asztrofizikai Laboratóriumának tudósai által kifejlesztett virtuálisvalóság-szoftver (Virtual Reality Universe Project – Virup) segítségével egy 360 fokos panorámaképernyõn az egyetem Kísérleti Muzeológia Laboratóriumában, a Lausanne közelében fekvõ Saint-Sulpice-ben 2021. október 12-én. A nyílt forráskódú szoftver virtuális ûrutazást tesz lehetõvé, az érdeklõdõk térben és idõben utazhatnak a naprendszerbõl a látható univerzum külsõ határáig a 4500 eddig felfedezett exobolygó és 50 millió galaxis mellett.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Laurent Gillieron

A Virup, azaz Virtual Universe Project segítségével

a hobbicsillagászok térben és időben utazhatnak a naprendszerből a látható univerzum külső határáig, a 4500 eddig felfedezett exobolygó és 50 millió galaxis mellett.

„Az asztrofizikai adatok vizualizálása sokkal megfoghatóbb, mint a grafikák és a számok. Segítségükkel képet kaphatunk ezekről az összetett jelenségekről” – mondta Yves Revaz asztrofizikus.

A megtapasztalható virtuális valóság (VR), amelyet Revaz Florian Cabot informatikussal közösen fejlesztett, másodpercenként 90 képből áll össze. Ennek alapját nyolc adatbankból származó több terabájt adat adja, amelyeket csillagászok és asztrofizikusok a Földön és a világűrben gyűjtöttek.

A Virup a jövőbe is lát: szimuláció segítségével bemutatja, hogyan nézhet ki a Tejútrendszer és az Androméda-galaxis jövőbeli összeütközése.

Jelenleg a tudósok azon dolgoznak, hogy még több égitestet, például aszteroidákat, csillagködöket és pulzárokat is bevonjanak a háromdimenziós alkalmazásba.

A virtuális űrbéli sétához VR-eszközök mellett szükség van egy számítógépre, melyen a program futhat és elegendő tárhelyre az asztrofizikai és kozmológiai adatokhoz – olvasható az egyetem közleményében.

Borítóképünkön Hadrien Gurnel, a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) Kísérleti Muzeológia Laboratóriumának szoftverfejlesztő mérnöke a virtuális valóságot mutató szemüveggel tanulmányozza a világmindenség legrészletesebb térképét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!