Dudar

2016.12.12. 16:10

Dalt írtak a falujukról - A nyugdíjasklub aktív részese a település mindennapjainak

Dudar - Dalt írtak a faluról, bővítik kapcsolataikat, és ha tudnak, segítenek másokon - a nyugdíjas- klub alapítóinak lelkesedése ma is töretlen.

Kutasi Zsófia

A Nefelejcs Nyugdíjasklub története 2007-re nyúlik vissza, akkor kereste meg Juhász Jánosnét, a könyvtár, valamint az énekkar vezetőjét Polt Ferencné Zsuzsa akkori polgármester a kérdéssel, hogy dolgozna-e nyugdíjasokkal. Ő egyből elvállalta a feladatot. Korábban működött nyugdíjasklub a településen, ami fokozatosan megszűnt, az igény azonban újra visszahozta. Juhász Jánosné először az egykori tagokat kereste fel, akkor harmincan csatlakoztak az újonnan alakuló klubhoz. A csetényi nyugdíjasklub vezetőjétől sok segítséget, támogatást kaptak. Az alapítók elvégezték a szenior tanács-adó képzést, majd tagjai lettek a Szenior Tanácsadók Társaságának.

Előadásokat szerveztek, többek között egészségmegőrzés, gyógytorna témakörökben, a tevékenységükbe bekapcsolódott a helyi általános iskola, de a helyi képviselők közül is többen, akik ápolói végzettséggel rendelkeztek. Az ismeretségeik, kapcsolataik folyamatosan bővültek, bővülnek azóta is.

Az alakulás évében egy nagy bulit tartottak, amit hagyományosan minden évben megrendeznek. Köszöntik a 70, 75, 80 éves tagokat. Tavaly a legaktívabb tag a 75 éves Molnár Lászlóné volt. A születésnaposokat tavasszal és ősszel köszöntik fel.

A Nefelejcs Nyugdíjasklub tagjai együtt ünnepelnek - a klub lendülete az alapítás éve, 2007 óta töretlen Fotó: archív

A klub lendülete 2007 óta töretlen, számos vendéget, előadót hívnak. De ma már őket is hívják helyi és regionális találkozókra, rendezvényekre. A klub tevékenysége szorosan összeforr az énekkarral. Többen tagok mindkét csoportban, a programokat is sok esetben közösen szervezik. Az egyik tag Dudarról írt dalszöveget, amellyel rendszeresen fellépnek, legutóbb a dudari napon. A dudariak összefognak, segítenek egymáson, támogatást nyújtanak akkor is, ha vidám rendezvényről, akkor is, ha rászorulók támogatásáról van szó. Polt Ferencné egykori és Tóth Edina Kitti jelenlegi polgármester is sok közös területet talál az együttműködésre.

Polt Ferencné a falu vezetését követően is aktív maradt, és részt vállal a falu életében. A nyugdíjasklub tagjaként aktívan részt vesz az eseményeken, rendezvényeken. Emellett húsz éve tagja, mára a priorja a Visegrádi Szent György Lovagrend Veszprém megyei szervezetének. Megyei szinten ő koordinálja a feladatokat. A szervezet fő tevékenysége a karitatív segítségnyújtás. Elsősorban ruhákat gyűjtenek és osztanak szét rászorulók között. Használt, de új ruhákat is kapnak erre a célra, amely többek között a családsegítő szolgálatokhoz, anyaotthonokhoz is eljut.

A dudari nyugdíjasklub tagjai hetente egyszer, hétfőnként találkoznak - minden alkalom egy ünnep számukra. Ahogy Polt Ferencné mondja, egyszerűen jó összejönni.

Az elkövetkező adventi, karácsonyi rendezvényekre pedig a hagyományokhoz híven készülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!