EFOTT

2012.07.04. 18:56

EFOTT: Ami a buli és az alkotás között van

Velence - Az első hivatalos napon csordulásig telt az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának helyszíne: szerdán indult be igazán a "fesztiválhenger".

Lovász Lilla

Koncertek, evés, alvás, koncertek, evés, alvás... Nagyjából erről szól egy átlagos fesztivál. Bár a nulladik és az első nap után még senki se mondhatja, hogy elfáradt, a szerdai program sokaknak máris ücsörgéssel, heverészéssel telt. Hiába no: elfárad a hallgató a vizsgák után. Ám az  EFOTT szervezői azokra is gondoltak, akik a buli és az alvás között mást is szeretnének csinálni az evésen kívül, és nem elégszenek meg a Velencei-tóban való pancsolással.
 
A hőségre való tekintettel a tavon kívül is a vízé a főszerep. Lehet például vízirulettet játszani: egy leginkább bányász sisakhoz hasonlatos fejfedőbe felülről  öntenek vizet, amit kihúzható pálcikák tartanak benn. Addig, míg a játékosok egyike a sok közül éppen azt a pálcát ki nem húzza, amelyik a dugó szerepét játssza: ilyenkor az "áldozat" fejére ömlik a hűsítő víz. Csodás szórakozás közel 40 fokban... Akinek nincs ennyire melege, zsonglőrködhet, ördögbotos és diabólós mutatványokat gyakorolhat vagy  dobolni tanulhat. A környezettudatosabbak áramtermelő bringákon tekerhetnek fríssítő ajándékokért, hozzájárulva az egyik színpad energiával való ellátásához.


 
Egy sátorkomplexumban a honvédség képviselői fogadják az ifjakat. A cél a hallgatók megismertetése az önkéntes tartalékos rendszerrel  mondja Kökényesi Orsolya, a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodájának munkatársa: - Többnyire fiúk látogatják a sátrat. Ki is lehet próbálni, milyen a célbalövés, a szolnoki különleges műveleti zászlóalj és a pápai bázis hivatásos katonái pedig szívesen megmutják, hogyan működnek a komolyabb lőfegyverek.
 
Laczó Ádám, aki Békés megyéből érkezett, egy M4-es karabélyt vizsgál éppen. Szerinte nem volt jó ötlet a sorkatonaság megszüntetése:
 
- Minden férfinak meg kéne élni a katonaság hónapjait. Önállóságra, fegyelemre nevel a szolgálat.


 
Egyetemista és főiskolás találkozóról lévén szó, természetesen a felsőoktatási intézményeké a főszerep. Képviselőik egész nap az érdelődők rendelkezésére állnak: ki egy sátor árnyéka alól, ki pedig felfújható medencéből kikandikálva válaszol a kérdésekre. Hőnig Zsuzsanna, a Corvinus Egyetem élelmiszertudományi karának HÖK-elnöke egy sárga gumikacsa társágában mondja el véleményét:
 
- Az EFOTT-nak olyasminek kellene lenni, mint egy óriási Educatio kiállításnak. Szerintem sokkal több egyetemnek, főiskolának kellene megjelennie. Pedig aki itt van, biztosan jól érzi magát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!