Egyetem

2014.07.25. 12:01

1957 hallgatót vettek fel a Pannon Egyetemre

Veszprém – A legtöbb hallgatót a mérnöki karon a vegyészmérnöki alapszakra vették fel.

Balla Emőke

A Pannon Egyetem minőség melletti elkötelezettségét a 2014-es felvételi eredményei is jól tükrözik, mondta dr. Friedler Ferenc. Az egyetem rektora kiemelte: a Pannon Egyetem a jövőben is a minőségi oktatás elkötelezett híve marad, emellett fontosnak tartja a jelenlegi és leendő hallgatók karrierútját is.

Az egyetemen a kiemelt szakokon továbbra is magas a felvételi ponthatár. Összesen 4578 jelentkezés érkezett a Pannon Egyetemre, 1957 hallgatót vettek fel, 1604 diákot állami ösztöndíjas képzési helyre. A felvett hallgatók közül 1268-an alapszakon, 371-en mesterszakon, valamint ötéves tanári képzésen, 318-an pedig felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. A legtöbb hallgatót (114) a vegyészmérnöki alapszakra vettek fel, ezt követi a programtervező informatikus alapszak (72) és az anglisztika alapképzési szak (64). Alapszakokon az állami ösztöndíjas legmagasabb ponthatárral a gazdálkodási és menedzsment, illetve nemzetközi gazdálkodás képzésére lehetett bekerülni (460 pont). A mérnökinformatikus alapszak állami ösztöndíjas ponthatára (371) országos viszonylatban a legmagasabb.

A gazdaságtudományi kar képzései iránt nőtt az érdeklődés. A karon oktatott üzleti alapszakokra központilag meghatározott, kiemelkedően magas pontszámmal lehetett államilag finanszírozott képzésre bekerülni. Népszerű a turizmus-vendéglátás, a műszaki menedzser, a pénzügy és számvitel, a gazdálkodási és menedzsment alapszak, valamint az MBA (Master of Business Administration), a logisztikai menedzsment, valamint a vezetés és szervezés mesterképzési szak.

A Georgikon karon tovább növekedett és 90 százalékot közelíti az állami ösztöndíjas hallgatók aránya. A felvételi eredmények alapján továbbra is a Dunántúl legjelentősebb felsőoktatási agrárképző intézménye, egyben a Pannon Egyetem legtöbb elsős állami ösztöndíjas hallgatót felvevő kara. A kar népszerű szakjai a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, szőlész-borász mérnök, állattenyésztő mérnök és a mezőgazdasági mérnök.

A mérnöki karon a vegyészmérnöki alap- és mesterszakok iránt továbbra is kimagaslóan nagy érdeklődés jól tükrözi a kar hagyományosan elismert értékeit. A vegyészmérnöki szak elismertségét mutatja, hogy idén is erre a szakra vette fel az egyetem a legtöbb hallgatót és a mérnökképzések között ezen az alapszakon a legmagasabb a ponthatár. Tovább nőtt az érdeklődés a biomérnöki alapszak iránt is. A természettudományos képzések közül legnagyobb érdeklődés a kémia alapszak iránt volt.

A modern filológiai és társadalomtudományi karon a legtöbb szakon növekedett a hallgatók létszáma, a legmagasabb ponthatár magyartanár-német nyelv és kultúra tanár osztatlan alapképzési szakon volt (418). A legnépszerűbb alapszak az anglisztika, az osztatlan tanári szakpárok közül az angol-magyar, a magyar-drámapedagógia, az angol-informatika és az angol-német párosítások. Mesterszakok közül a tanári, valamint a fordító és tolmács mesterszakra volt a legtöbb jelentkező.

A műszaki informatikai karon a kiemelt mérnökinformatikus alapszak nappali tagozatos képzésénél Veszprémben a ponthatár 371, amely országos viszonylatban ismét ezen a szakon a legmagasabb. A magas ponthatár egyik feltétele a karon folytatott minőségi képzésnek. A kar veszprémi képzésein a felvett hallgatók létszáma 24 százalékkal, összesen 11 százalékkal nőtt az előző évi felvételi időszakhoz képest. Népszerű a programtervező informatikus és a gazdaságinformatikus szak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!