Egyetem

2014.04.21. 16:45

Programozók éjszakája

Veszprém - Huszonnégy órás programozási versenyt szervezett a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara 2014. április 16-17 én.

Fröhlich András

A nyolcadik alkalommal megrendezett verseny tematikája idén a környezetükhöz alkalmazkodó, önvezérlő robotok mesterséges intelligenciájának kidolgozása volt. Olyan robotok agyának programozása, melyek önálló életre és céltudatos cselekvésre képesek, változó környezetben is. A verseny internetes elődöntőjén közel negyven diákból összeállt csapat vett részt, közülük a legjobb kilenc a döntőben bizonyíthatta problémamegoldó képességét.

 

A kar informatikai képzésében kiemelt hangsúlyt kap a hallgatók szoftvertervezési és fejlesztési képességeinek felépítése. A 24 órás programozási verseny a megszerzett tudás nyilvános bemutatását és a legjobbak kiemelkedését biztosítja. A versenyen a csapatok feladata egy robot mentális felkészítése volt egy virtuális paintball bajnokságra. A 24 óra alatt a csapatok által fejlesztett egy-egy robotnak képessé kellett válnia arra, hogy felhasználói beavatkozás nélkül feltérképezze a virtuális arénát, amibe egy-egy küldetés során csöppen, majd a felbukkanó többi robotot átszínezze a saját színére. A játék célja, hogy egy robot minél tovább megőrizze a saját színét, és egy időben minél több másik robot is az ő színét viselje. A zsűri értékelte a megoldások ötletességét, technológiai színvonalát, a csapatok bemutató előadását.

A végső eredményt pedig a viadal döntötte el, ahol egy közös arénában mutathatták meg a csapatok a kifejlesztett robotok önállóságát, stratégiájuk eredményességét. A viadalt az érdeklődők élőben követhették a Pannon Egyetem aulájában. A versenyt a take.IT.easy nevű csapat nyerte meg, amelynek tagjai Giczi Dániel, Molnár Ádám és Szekeres Bálint mérnökinformatikus alapszakos hallgatók. A verseny második helyezettje a DivisionByZero csapata lett, tagjai Serleg Dániel, Tóth Benjámin és Tóth Dávid Noel programtervező informatikus és mérnökinformatikus alapszakos hallgatók. A dobogó harmadik fokára pedig holtversenyben a CoderCommando és az Infinite Loop csapata állhatott fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!