Filozófiai magasságok

2017.10.27. 08:00

Hol van a helyünk a világegyetemben?

Kérdezte Ferenc pápa az űrben tekergő asztronautától.

This handout picture taken and released on October 26, 2017 by the Vatican press office shows Pope Francis (R) looking on during a video conference connection with the International Space Station (ISS), at the Vatican. Pope Francis chatted with six astronauts at the International Space Station (ISS) today, kicking off the rare interview with a philosophical question on "man's place in the universe". Italian astronaut Paolo Nespoli, 60, admitted that despite the bird's eye view of Earth he too remained "perplexed", while American Mark Vande Hei said seeing the planet from space made them "realise how fragile we are". / AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP/OSSERVATORE ROMANO

Fotó: Ho

Filozófiai mélységű beszélgetést folytatott Ferenc pápa csütörtökön a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hatfős legénységével. Az űrhajósokat mindenekelőtt arról kérdezte, hogy hol az „ember helye a világegyetemben.

A történelemben most másodszor beszélt pápa a világűrben tartózkodó űrhajósokkal, első ízben XVI. Benedek pápa tette ezt 2011 áprilisában, aki a bolygó jövőjéről és a környezeti kérdésekről faggatta az akkori legénységet.

”Jó napot vagy jó estét kívánok, mert amikor a világűrben van az ember, ezt sosem lehet tudni„

- kezdte mondandóját Ferenc pápa a Vatikán egyik termében ülve, amikor műholdas kapcsolatba lépett az űrhajósokkal.

”A csillagászat, amelynek segítségével megcsodálhatjuk a világegyetem végtelen horizontjait, kérdéseket ébreszt fel bennünk: honnan jövünk, hová megyünk?„

”Világűrbeli tapasztalataik alapján mit gondol az ember helyéről a világegyetemben?„ – kérdezte a katolikus egyházfő Paolo Nespoli olasz űrhajóst.

Randy Bresnik, az ISS amerika parancsnoka azt mondta Ferenc pápának, hogy a legnagyobb öröm a világűrben keringő laboratóriumban dolgozni, mert minden ”kissé más perspektívából látható, mint ahogy Isten megteremtette„.

A pápa azt kérdezte a három amerikai, két orosz és az olasz űrhajóstól, hogy miben lelik a munkájukban a legnagyobb örömet.

Bresnik azt válaszolta:

”Az ember nem jöhet fel ide és nem láthatja a Föld leírhatatlan szépségét anélkül, hogy ne érintse meg a lelkét.„

A pápa megkérdezte a legénységtől azt is, hogyan értelmezik Danténak azt a megállapítását, amely szerint a szeretet mozgatja az univerzumot.

Alekszander Miszurkin orosz kozmonauta válaszában megjegyezte, hogy az űrben olvasta Saint-Exupéry A kis herceg című regényét, és megragadta, ahogyan a kisfiú a szeretetet értelmezi. ”A szeretet ad erőt ahhoz, hogy valaki másért odaadjuk az életünket„ – mondta az orosz űrhajós.

Borítókép: Ferenc pápa a Vatikán egyik terméből lépett műholdas kapcsolatba az ISS legénységével.

AFP / OSSERVATORE ROMANO / Ho

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!