pusztítás

2018.01.15. 11:32

Tömegesen akarják lemészárolni ezeket a madarakat

Sok kárt okoznak az ormányos kakaduk Nyugat-Ausztráliában.

Az ormányos kakadu tömeges irtására kérnek engedélyt Nyugat-Ausztrália állam kormányától egyes települések, mivel a nem őshonos és rendkívüli mértékben elszaporodott kis fehér madarak rengeteg kárt okoznak az épületekben és az infrastruktúrában – írta meg az MTI.

„Ezek a bosszantó kis madarak nagy károkat okoznak a városnak és az ingatlantulajdonosoknak. Szétszedik a háztetőket és az ablakok szigetelését. Csőrük annyira éles, hogy még a közvilágítást is megrongálják, a műfüvet is kitépik”

- panaszkodott a 37 ezer lakosú Geraldton város polgármestere, aki „tollas tömegpusztító fegyvernek” nevezte a keleti partvidékről betelepedett kakadufélét.

Az ormányos kakaduk megrongálják az útjelző táblákat, a rézkábeleket és rövidzárlatokat okoznak – közölte a városvezető. Geraldton évente 400 ezer ausztrál dollárt (80 millió forintot) költ a kakadurajok által okozott károk kijavítására.

A vadon élő nagy madárrajok kárt okoznak a termésben és fenyegetést jelentenek az őshonos madárfajokra, köztük más kakadufélékre. A polgármester szerint csak Geraldtonban 10 ezerre tehető az ormányos kakaduk száma és a madarak egyre szaporodnak.

Az ormányos kakaduk annyi bosszúságot okoznak, hogy a polgármester a legszívesebben minden teketória nélkül lelőné az összeset. Egyelőre azt tervezik, hogy búzaszemekkel vagy más csábító eledellel a földre csalogatják, nagy hálókkal befogják, majd „humánusan” elgázosítják őket.

Az ABC ausztrál tévé értesülése szerint más városok olyan szélsőséges eszközökkel próbálják megritkítani a sok pusztítást okozó madarakat, mint például a tűzijáték, de Bunbury városkában például csak átmenetileg lehetett elűzni az ormányos kakadukat a tűzijátékkal. Tavaly a kormány 2000 madár leölését engedélyezte, ami a városi tanács szerint távolról sem elegendő.

Borítókép: Illusztráció / ormányos kakadu (Cacatua tenuirostris)

AFP / FRANS LANTING / FRANS LANTING STOCK / MINT IMAGES

Címkék#ausztrália
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában