Szomorú

2018.06.02. 07:00

Egymilliárdnál is több gyereket sújt szegénység vagy konfliktus a világon

A világon élő gyerekek több mint felét, legkevesebb 1,2 milliárdot sújt szegénység, konfliktus vagy megkülönböztetés - derül ki a Save the Children nemzetközi segélyszervezet jelentéséből, amelyet a nemzetközi gyereknap (június 1.) apropóján hoztak nyilvánosságra.

A Gyerekkor Vége Index nevű, a szervezet éves jelentése szerint a világon legalább 153 millió gyerek szembesül mindhárom fenyegetéssel egyszerre. A Save the Children szerint 175 országból 95-ben javult a gyerekek helyzete a tavalyhoz képest, 40-ben azonban lényegesen romlott.

A felmérésben egyebek között olyan területeket vizsgáltak, mint az alultápláltság, a korai várandósság, az oktatásból való kirekesztettség, a gyerekmunka, a gyerekházasság és az erőszak.

A felmérés szerint a gyerekek helyzete Szingapúrban és Szlovéniában a legjobb, őket Norvégia, Finnország és Svédország követi. A lista alján található tíz ország közül nyolc afrikai, a helyzet Nigerben a legrosszabb.

A jelentés tíz olyan fő területet határozott meg, amelyen a Save the Children szerint sürgős fellépésre van szükség. A legnagyobb problémát a lakhelyüket – sok esetben a fegyveres konfliktusok miatt – elhagyni kényszerülő gyerekek száma, illetve a gyerekházasságok és a serdülőkori várandósság számának várható növekedése jelenti.

Az index szerint 240 millió gyerek él konfliktus sújtotta országokban.

A jelentésben szereplő országok 30 százalékában jellemző a lányokkal szembeni hátrányos megkülönböztetés. A felmérésben kitértek arra is, hogy a várandósság és a szülés alatt bekövetkező komplikáció az első számú tényező a 15 és 19 éves kor közötti lányok halálesetében világszerte.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!