Tékozló töredék

2018.06.03. 10:00

Megtalálták Nagy Konstantin császár mutatóujját a Louvre-ban

A 3. és 4. század fordulóján uralkodó római imperátor monumentális római bronzszobrának kezéről hiányzó mutatóujja a párizsi Louvre-ból került elő - jelentették be a francia és az olasz fővárosban.

A Szent Konstantinként is emlegetett császár kolosszális bronzszobrának maradványait a római Capitoliumi Múzeumban őrzik, a töredékek az intézmény egyik fő attrakciói. A Louvre-ban most felfedezték, hogy már 1863 óta az ő gyűjteményükben található a hiányzó 38 centiméteres aranyozott bronz mutatóujj.

Az elveszett szobortöredékre Giampietro Campana (1808-1880) római bankár és műgyűjtő gyűjteményében bukkantak francia kutatók ókori bronzszobrok hegesztési technikáinak tanulmányozása közben. A Louvre III. Napóleon alatt jutott a 19. századi itáliai bankár gyűjteménye egy részének birtokába, a Campana-kollekciónak külön kiállítást szentelnek 2018 novembere és 2019 februárja között.

Nagy Konstantin császár monumentális bronzszobrának töredékei a római Capitoliumi Múzeumban Forrás: Wikimedia

A római Capitoliumi Múzeum igazgatója, Claudio Parisi Presicce szerint az ujjat minden valószínűség szerint 1584-ben választották le a szobor többi részéről, akkor, amikor a földgömböt, amelyet Konstantin eredetileg a kezében tartott, egy kilométerkőre helyezték a Via Appián.

A császár mutatóujja már azon a metszeten is hiányzott, amelyet Deigo Revillas apát 1759-ben publikált – mutatott rá a direktor.

A római múzeum azt fontolgatja, hogy a novemberben nyíló Campana-kiállításra kölcsönadja a császár kezét a mutatóujjal való újraegyesítés céljából, míg a Louvre azt tanulmányozza, milyen feltételekkel engedhetné meg, hogy a kezet és az ujjat együtt mutathassák be Rómában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!