Készül a dokumentumfilm

2018.10.18. 09:40

Máig rejtély, miért ölték meg az egykori LGT-tagot

Barta Tamás zeneszerző-gitárost 1982-ben két golyóval végezték ki Hollywoodban. Jövőre mutatják be a róla készülő filmet.

A hazai felvételek után New Yorkban, Los Angelesben és Las Vegasban forog a rejtélyes körülmények között elhunyt Barta Tamásról készülő dokumentumfilm. Az LGT gitárosát 1982-ben két golyóval végezték ki Hollywoodban. Halálát öngyilkossággá nyilvánították, állítólag azért, hogy édesanyja ne jusson hozzá életbiztosításához. Az Ő még csak 14 és még sok sláger szerzőjének rejtélyes élete és halála évtizedek óta foglalkoztatja a rajongókat. Most ezt az űrt tűnik kitölteni a sokszoros díjnyertes filmrendező, Hajdú Eszter új munkája – adja hírül a Bors Online.

Mint írják, a téma több okból is fontos volt a rendező számára, ugyanis családja is kapcsolatban volt az elhunyt zenésszel. Hajdú családjával annak idején Budapesten egy házban lakott Tamás édesanyjával. Eszter édesanyja, Hajdú Judit 10 éven át ápolta Tamás édesanyját, Friedman Editet, egészen haláláig.

A rendező a pincéjükben talált rá azokra a fotókra, hangfelvételekre, melyek a film gerincét adják, és amiket Barta Tamás és édesanyja küldött egymásnak 1974 és 1984 között.

A zenész egy amerikai LGT turné közben disszidált. A csapat ekkor – mondhatni – a világhír küszöbén állt. A banda többi tagjának is megfordult a fejében, hogy kinn marad. Nagy meglepetésükre azonban végül Tamás nem ment haza velük. Pedig édesanyja itthon várta. Távollétében a bíróság elítélte, itthoni vagyontárgyait elkobozták. Ezután soha nem tért vissza Magyarországra.

A filmben megszólal akkori menyasszonya, Füzesi Ágnes is.

„Közel tíz éve dolgozom a Barta-filmen. Sokáig teljesen reménytelennek látszott, hogy elkészül, így nagyon hálásak vagyunk a stábommal a Magyar Nemzeti Filmalapnak, hogy melléálltak. Barta Tamás slágereit ugyan milliók ismerik, életét és rejtélyes halálát azonban homály fedi. A filmünk rengeteg meglepetést tartogat” – mondta a portálnak Hollywoodból a film rendezője, Hajdú Eszter. A filmet 2019 februárjában mutatják be. Gyártója a Miradouro Kft., producere és zeneszerzője Mester Sándor klasszikus gitárművész és zeneszerző.

Borítókép: az LGT együttes mint a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical előadásának zenekara: Barta Tamás, Laux József, Somló Tamás, Presser Gábor.

Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!