erkölcsi kötelesség

2019.04.29. 18:08

Új-zélandi őslakosok földi maradványait kapták vissza leszármazottak

A száz éve Németországba került csontokat a berlini Charité kórház adta át az új-zélandi nemzeti múzeumnak.

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Jörg Carstensen

A több mint 100 éve Németországba került koponyákat és csontvázakat hétfőn egy ünnepség keretében adták át a wellingtoni Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa és az őslakos népek, a maorik és az új-zélandi Chatham-szigeteken lakó moriorik képviselőinek.

A különböző korú és nemű emberektől származó csontokat sírokból ásták ki a 19. század végén és a 20. század elején. A visszaadási ceremónián a berlini kórház főigazgatója, Axel Radlach Pries etikátlannak és elfogadhatatlannak nevezte az emberi maradványok hajdani beszerzését.

Pries szerint „kezdettől helytelen volt feltételezni, hogy a népek rangsorolhatók”. „Vannak különbségek, az emberek és népek különbözőek, de a különbözőség nem jelent alá- és fölérendeltséget” – hangsúlyozta.

Thomas Schnalke, a berlini Orvostörténeti Múzeum igazgatója szerint a maori és moriori őslakosok maradványainak visszaszolgáltatásával a tudomány erkölcsileg felelős alapelveinek tett eleget.

Új-Zéland először 2010-ben kérte a maradványok visszaadását.

Az érintett őslakosközösségek képviselői azt hangsúlyozták, hogy „téren és időn átívelő szoros kapcsolat fűzi az őslakosokat az ősökhöz”, ezért kötelességük hazavinni a maradványokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!