hatalmas felfedezés

2019.08.29. 15:44

Először sikerült atlanti-óceáni korallfajt szaporítani laboratóriumban

Amerikai kutatóknak elsőként sikerült laboratóriumi körülmények között szaporítaniuk egy veszélyeztetett atlanti-óceáni korallfajt, ami segítheti a világszerte súlyosan károsodott korallzátonyok, köztük a Florida partjai mentén elterülő amerikai Nagy-korallzátony regenerálódását.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Adam Ke

A Tampában működő Floridai Akvárium kutatói mesterségesen indították meg a kőkorallok rendjébe tartozó, külsejét tekintve oszlopszerű Dendrogyra cylindricus faj szaporodását.

Az akvárium vezető munkatársa, Amber Whittle elmondta, hogy a londoni Horniman Múzeumban korábban már sikerült ugyanezt megvalósítani csendes-óceáni korallokkal, atlanti-óceáni virágállatokkal azonban még sosem, és a Dendrogyra cylindricus ráadásul veszélyeztetett faj.

A Floridai Akvárium és a londoni intézmény 2015 óta dolgozik együtt laboratóriumi körülmények között előidézett reprodukciós technikákon.

A módszer lényege, hogy utánozzák a virágállatok természetes környezetét, a vízhőmérséklettől és a vízminőségtől kezdve egészen a napfelkeltéig és napnyugtáig, valamint a holdfázisokig.

A floridai partok mentén húzódó korallzátonyok gyorsan pusztulnak a klímaváltozás, valamint egy szövetbetegség miatt, amely 2014-ben jelent meg a délkeleti állam vizeiben.

A kutatók reményei szerint laboratóriumban nevelt egészséges korallokkal sikerül újra benépesíteni a zátonyt és a világszerte károsodott többi koralltelepet egyaránt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!