illegális halászat

2019.08.03. 15:33

Jövőre kihalhat a világ legkisebb delfinfaja

A kaliforniai disznódelfinből mára kevesebb mint tíz példány maradhatott.

This handout photo released by World Wide Fund for Nature (WWF) and taken on February 1992 in Santa Clara Gulf, Sonora,Mexico shows a "Vaquita Marina" (Phocoena sinus) apparently dead after having been caught by fishermen in nets for Totoaba fish (Totoaba macdonaldi). - Environmentalists of WWF warned that Mexico's vaquita marina, the world's smallest porpoise, was close to extinction as the government reported that only 60 were now left. The vaquita's fate has been linked to another critically endangered sea creature, the totoaba, a fish that has been illegally caught for its swim bladder, which is dried and sold on the black market in China. (Photo by Omar Vidal / WWF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / WWF/Omar Vidal" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP/WWF

Fotó: Omar Vidal

Egy éven belül kihalhat a kaliforniai disznódelfin, más néven vaquita a Mexikó nyugati partjainál lévő Kaliforniai-öbölben, amennyiben a térségben nem hagynak fel az eresztőhálók illegális használatával – figyelmeztetnek a skóciai St Andrews Egyetem kutatói, akik szerint mára kevesebb mint tíz példány maradhatott a kistestű delfinből.

A kizárólag a Kaliforniai-öböl legészakibb csücskében honos kaliforniai disznódelfin, amely a világ legkisebb és legveszélyeztetettebb cetfaja, úgynevezett járulékos fogásnak, vagyis nem szándékos zsákmánynak számít.

Populációjának csökkenését az okozza, hogy a területen élő másik, szintén súlyosan veszélyeztetett fajra, a totoaba halra halásznak, a kis delfin pedig beleakad a kivetett hálókba. A totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, így – főként Kínában – rendkívül nagy rá a kereslet.

A totoabahalászat illegális és Mexikó az eresztőhálók használatát is betiltotta, ám mindezek ellenére a gyakorlat továbbra is folytatódik.

Len Thomas professzor, az egyetem munkatársa szerint az illegális eresztőhálók folyamatos jelenléte a kihalás felé sodorja a kaliforniai disznódelfineket. „Azonnali cselekvésre van szükség, ha meg akarjuk menteni ezt a fajt” – emelte ki a szakember.

A kutatók akusztikus mérőműszerek segítségével „hallgatták le” az állatokat és becsülték meg a populációjuk méretét. A vaquiták száma csaknem 99 százalékkal csökkent a mostani kutatás 2011-es megkezdése óta. Az elmúlt három évben nagyjából 50 százalékkal csökkent évről-évre az állatok száma.

A kaliforniai disznódelfin reprodukciós ciklusa hosszú, ezért nem tudnak gyorsan szaporodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!