tiszteletadás

2019.09.01. 07:50

Hős dán szobrát leplezte le II. Margit királynő

A múlt századi a nankingi mészárlás idején kínaiak ezreit megmentő dán állampolgár szobrát leplezte le II. Margit királynő szombaton a dániai Aarhusban.

Queen Margrethe II of Denmark (3rd L) looks at a statue of Bernhard Arp Sindberg after unveiling it in Memorial Park, Aarhus, on August 31, 2019. - Bernhard Arp Sindberg is known for his heroism during the Nanjing massacre of 1937-38, where Sindberg saved thousands of people by providing them protection in a factory site. The statue was created in a collaboration between Aarhus and the city of Nanjing, which wanted to honor Bernhard Arp Sindberg. (Photo by Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT

Forrás: AFP / Ritzau Scanpix

Fotó: Bo Amstrup

Bernhard Arp Sindberg háromméteres bronzszobrát egy parkban állították fel, abban a városban, ahol 1911-ben született.

A kínai és dán művészek által tervezett műalkotás Nanking város ajándéka.

A Csiangszu tartománybeli Nankingot, Kína egykori fővárosát 1937. december 13-án foglalták el a megszálló japán csapatok. A kínai hatóságok szerint a hathetes mészárlás idején Sindberg mintegy húszezer, míg dán kutatók szerint 6-10 ezer embert mentett meg. Kínai becslések háromszázezerre teszik a megszállók által meggyilkolt civilek, katonák számát.

Sindberg, aki az 1930-as években a francia idegenlégióban szolgált, egy dán kereskedelmi hajón jutott el Kínába. Egy dán cementgyártó vállalatnál kapott állást biztonsági őrként, még a japán megszállás előtt.

A második kínai-japán háború idején (1937 júliusától 1945 szeptemberéig), a városban tartózkodó néhány külföldi egyikeként Sindberg hozzájárult ahhoz, hogy a gyárat menedékhellyé, kórházzá alakítsák át.

A létesítménynél dán zászló lobogott, mert a japánok Dániát baráti államnak tekintették, és így sikerült a katonákat távol tartani a helytől.

Később a japán hatóságok nyomására Sindberg Sanghajba ment, majd 1938-ban elhagyta Kínát. Az Egyesült Államokba költözött, ahol az amerikai kereskedelmi flottában szolgált kapitányi rangban. Harminchat éve, 1983-ban halt meg Kaliforniában.

Sindberg szobra Aarhusban
Fotó: Bo Amstrup / AFP / Ritzau Scanpix

A szoboravatásról beszámoló Aarhus Stitstidente című lap megszólaltatott egy kínai professzort, Jin Csüan Vangot, aki elmondta, Nankingban szinte mindenki tudja, hogy ki volt Sindberg, persze vannak olyanok is, akik nem, de minden helybelinek kötelessége ismerni nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!