Járvány

2020.02.27. 22:29

Hiába gyógyult meg, újra megjelent testében a koronavírus

Negatív lett egy japán nő tesztje, rövid idővel később azonban újra megbetegedett. Egy amerikai szakértő szerint a vírus és a lépfene kórokozójának viselkedése hasonló lehet.

Vuhan, 2020. február 25. A járványügyi hatóság védõöltözetet viselõ munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elõ a tüdõgyulladást okozó új koronavírussal fertõzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én. A jelenleg kezelés alatt álló fertõzöttek száma Kína-szerte 48 ezer alá csökkent, közülük 9126 páciens állapota súlyos. MTI/EPA/Si Cse

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Si Cse

Az Oszakában élő nő turistavezetőként dolgozott, és január 29-én igazolták nála a fertőzést.

A kórházi kezelést követően február 6-án úgy tűnt, teljesen meggyógyult, tesztje is negatív lett – írja az Origo.

Miután hazaengedték, nem ment dolgozni, otthon tartózkodott, végig szájmaszkot viselt, emberekkel nem érintkezett.

Ennek ellenére 13 nappal később, február 19-én ismét kaparni kezdett a torka, és mellkasi fájdalmakat észlelt.

Újra elvégezték rajta a vírustesztet, amely pozitív lett.

A japán hatóságok szerint két dolog lehetséges: vagy nem tűnt el szervezetéből teljesen a vírus, vagy időközben újra megfertőződhetett. Az Oszakai Egyetem egyik szakértője szerint valószínűleg a páciensben nem termelődhetett elég antitest, ezért kaphatta el ismét a betegséget.

Nem ez az első eset, hogy ilyen történt, a The Guardian szerint már Kínában is tapasztaltak hasonló újrafertőződést.

Philip Tierno, a New York Egyetem Orvostudományi Karának kutatója a lapnak elmondta,

a koronavírusos fertőzésnek két stádiuma lehet: az elsőben a tünetek csak minimálisan jelentkeznek, és amikor úgy tűnik, hogy a beteg állapota javulna, akkor megkezdődik a sokkal súlyosabb második szakasz.

Tierno szerint ez a lefolyás a lépfene (amely egyébként bakteriális eredetű betegség) okozta fertőzésekre jellemző.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központhoz bárki fordulhat a koronavírussal kapcsolatos kérdéseivel, a központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. Az elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!