a leggazdagabbaké volt

2020.04.12. 19:26

Ötezer éve luxuscikknek számítottak a díszített strucctojások

Brit kutatók gazdagon díszített strucctojások készítésére és kereskedelmére utaló bizonyítékokra leltek. Eredményeikről az Antiquity című folyóiratban számoltak be.

Botswana, Central Kalahari Game Reserve, Kalahari Plains Camp, Wilderness Safaris Lodge, educational walk with Bushmen

Forrás: AFP

Fotó: Charton Franck

Ötezer éve luxuscikknek számítottak a díszített strucctojások: nagy gonddal gyűjtötték, és nagy távolságokat megtéve kereskedtek is velük. Finoman ívelt levelekkel, karcolási technikával részletesen megrajzolt kosfejjel és mesterműnek beillő festményekkel ékesítették őket.

Az így dekorált strucctojásokat a mediterrán civilizáció elitje nagyra értékelte a bronz- és vaskorban.

A Bristoli Egyetem tudósai elektronmikroszkóppal vizsgálták a tojások kémiai összetételét, hogy meghatározzák eredetüket és az apró jelölések alapján többet megtudjanak készítésükről.

„A dekorált strucctojások készítésének teljes folyamata sokkal összetettebb, mint ahogyan azt elképzeltük”

- mondta a kutatást vezető Tamar Hodos.

A mediterrán struccok a Földközi-tenger keleti térségében és Észak-Afrikában voltak honosak. Különböző izotópos indikátorok segítségével a tudósok meg tudták állapítani, hogy melyik tojás mely térségből származott.

„Ami minket leginkább meglepett, az az, hogy mindkét térség tojása a másikban is megtalálható volt, ami kiterjedt kereskedelmi utakra utal” – mondta Hodos.

A kémiai elemzések szerint a tojásokat valószínűleg vadon élő struccoktól gyűjtötték. Ez korántsem volt kockázatmentes, tekintve az óriási madarak által jelentett veszélyt.

A szakemberek megállapították azt is, hogy idő kellett a tojások megszáradásához az előtt, hogy hozzákezdhettek volna a karcolásukhoz, ehhez pedig biztonságosan kellett tárolni őket.

A raktározás hosszú távú befektetés volt, ami a begyűjtést jelentő kockázattal együtt megnövelte a tojások luxusértékét – fejtette ki a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!