kincseskamra

2020.07.17. 12:03

Hogy függ össze a Gyűrűk Ura és az Alien a Mekonggal?

A Mekong folyó vidékén 110 új fajt fedeztek fel az elmúlt két évben, a Természetvédelmi Világalap (WWF) a dél-ázsiai vidéket „igazi kincseskamrának” nevezte emiatt, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a páratlan régió veszélyben van.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

A terület egyedülállónak számít, megtalálhatók ott hegyek, száraz és vizes élőhelyek, mangrove erdők, klímája pedig forró és nedves. A Mekong vidékén az elmúlt húsz évben több mint 2500 fajt – köztük sokféle emlőst és madarat – fedeztek fel. Az utóbbi két évben is 110 új fajt azonosítottak a kutatók,

találtak egyebek mellett ormányos teknőcöt, egy halfajt, amely a Gyűrük ura nevet kapta és egy olyan növényt, amely az Alien-filmekből megismert különleges „arcköpő” tojásra emlékeztet.

Számos olyan faj – főként kétéltűek és hüllők – példányai élnek a területen, amelyek a világon sehol máshol nem fellelhetők.

A Kína, Laosz, Vietnam, Thaiföld, Mianmar és Kambodzsa területén lévő Mekong régió biológiai sokszínűsége ugyanakkor veszélyben van például az élőhelyek zsugorodása, a óriási vízierőművek építése és a nagy mértékű orvvadászat miatt – mondta el Stefan Ziegler, a WWF illetékese. Hozzátette:

arra kell törekedni, hogy a térség biológiai sokféleségét tartósan meg tudják óvni és a természeti erőforrásokat tartósan ki tudják használni.

A térségben 150 vízierőművet terveztek, 1973 és 2009 között mintegy 1,2 millió hektárnyi erdőt irtottak ki, miközben a terület az illegális vadkereskedelem egyik központjává vált.

Borítókép: ezek a helyi halászok könnyen lehet, hogy eddig ismeretlen fajokat is kihúznak a vízből

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában