felvidéki mester készítette

2020.09.09. 11:26

Az erdélyi Torockón helyezik el a Szent Korona másolatát

Megvette a Szent Korona és a koronázási ékszerek másolatát a Duna Médiaszolgáltató, és az erdélyi Torockón lévő Duna-Házban helyezik el a tárgyakat – jelentette be Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerdán az M1-en.

Torockó, 2020. szeptember 9. A Szent Korona, az országalma és a jogar másolata a torockói Duna-Házban 2020. szeptember 1-jén. Megvette a Szent Korona és a koronázási ékszerek másolatát a Duna Médiaszolgáltató, és az erdélyi Torockón lévõ Duna-Házban helyezik majd el a tárgyakat - jelentette be Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A másolatot a felvidéki díszmûlakatos, Panyik Imre készítette, aki több ezer órán át tanulmányozta a Parlamentben lévõ eredeti mûtárgyakat. MTI/Kiss Gábor

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

A vezérigazgató elmondta,

a másolatot a felvidéki díszműlakatos, Panyik Imre készítette, aki több ezer órán át tanulmányozta a Parlamentben lévő eredeti műtárgyakat.

A Szent Korona másolata a torockói Duna-Házban 2020. szeptember 1-jén. A másolatot a felvidéki díszműlakatos, Panyik Imre készítette, aki több ezer órán át tanulmányozta a Parlamentben lévő eredeti műtárgyakat
Fotó: Kiss Gábor / MTI

A másolatok két év alatt készültek el, és Trianon 100. évfordulója alkalmából vitték a tárgyakat a Duna-Házba – tette hozzá.

Dobos Menyhért elmondta azt is, a másolatok minden előadás előtt megtekinthetőek lesznek a Duna-Házban, amelynek a kulturális missziója az, hogy segítse a szórványban élő magyarok megmaradását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!