semmi sem szent?

2020.09.16. 07:45

Hadat üzent a karácsonyfa-állítás hagyományának a francia városvezető

A normalitáspártiak petíciót indítottak Bordeaux zöld párti polgármesterének rendelkezése ellen.

This photograph taken on 13 July, 2020, shows French Ecologist party Europe Ecologie Les Verts' (EELV) Pierre Hurmic during an interview in his office at the city hall of Bordeaux, south-western France. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Philippe Lopez

Bordeaux zöld párti polgármestere beszüntetné azt a hagyományt, hogy karácsonyfát állítsanak a főtéren az adventi időszakban, ehelyett inkább aláírna egy chartát a fák jogainak védelméért. A döntéssel azonban sokan nem értenek egyet, ezért petíciót indítottak ellene. A fenyőfa-kereskedők is felháborodtak, mert az új rendelettel a környezetvédő polgármester veszélybe sodorja a megélhetésüket – írja a V4NA hírügynökség.

Furcsa bejelentést tett Bordeaux első embere, a Zöld Párthoz (EELV) tartozó Pierre Hurmic. A polgármester ugyanis azt találta ki, hogy a természet védelme jegyében nem állítanak a városban „halott fát”, azaz kivágott fenyőt karácsonyra, ugyanis „nem ez a pártja elképzelése a növényekről”. Sőt, a tervek szerint még egy chartát is aláír a fák jogainak védelméről.

A helyi képviselőket – különösen a jobboldali politikusokat – rendkívül meglepte a bejelentés, és a város lakossága sem fogadta örömmel a döntést, ezért a közösségi oldalakon rögtön elkezdték támadni a polgármester ötletét. A polgármesteri hivatal azonban válaszképpen ígéretet tett ara, hogy nem marad a város karácsonyi hangulat nélkül, elképzelésük szerint a belváros házainak falára élő fák képét vetítik majd ki.

Karácsonyfa a bordeaux-i Szent András-katedrális előtt
Fotó: Shutterstock

Didier Jeanjean alpolgármester az AFP-nek nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, és a hírügynökségnek is megerősítette, hogy az idei évben nem lesz kivágott, „halott” fenyőfa Bordeaux városában, ugyanakkor hozzátette, hogy az önkormányzat nyitott a konzultációra és az alternatív javaslatokra, mivel a karácsony varázsát valami élő és maradandó dologgal akarják életre kelteni.

Pierre Hurmic a Facebookon részletesen leírta az érveit a kivágott karácsonyfa állítása ellen, amely szerinte rengeteg pénzbe és időbe kerül.

A helyi polgároknak nem tetszik az ötlet, ragaszkodnak a hagyományos karácsonyfához, ezért petíciót indítottak, amelyet már több mint 13 ezren aláírtak a change.org oldalon.

A boroshordókat is betiltják?

Nemcsak a lakosság ellenzi a polgármester környezetvédő ötletét, hanem a fenyőfa-kereskedők is felháborodtak, mivel a rendelkezés, azon felül, hogy megtagad egy minden francia családban jelen lévő hagyományt, aláássa a munkájukat és veszélybe sodorja a megélhetésüket.

A 130 tagot tömörítő l'Association Française du Sapin de Noël közleményt adott ki, amelyben leírják, hogy az ünnepekre eladott fenyőfákat a mindenkori előírások legszigorúbb tiszteletben tartása mellett nevelik, és semmi közük nincs az erdőirtáshoz, mivel direkt erre a célra ültetett fákat vágnak ki, ráadásul minden kivágott fa helyett ültetnek egy újat, így biztosítják az utánpótlást is.

J’en aurai vu des choses dans ma vie. Mais imaginer recevoir un jour un communiqué indigné de l’association française du sapin de noël, j’aurais pas parié. 2020 forever pic.twitter.com/IblX1sf9Vx

— Jean Berthelot de La Glétais (@JBGPresse) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">September 11, 2020

A szervezet kitart azon álláspontja mellett, hogy a franciák igenis szeretik a természetes karácsonyfát, amely a generációk közötti társadalmi köteléket jelent, és amely ezekben a nehéz időkben különösen is fontos. Ezért a szövetség célja a karácsonyfák termelésének védelme és kultúrájának népszerűsítése.

A szervezet végül ironizálva hozzátette, hogy sajnálja a bordeaux-i borászokat is, mert ezek után elképzelhető, hogy betiltják majd a fahordók gyártását is a tölgyfák megóvása érdekében. Persze az ötlet teljesen abszurd, de a logika mégis ugyanaz a fahordók és a karácsonyfa esetében.

Borítókép: Pierre Hurmic bordeaux-i polgármester az irodájában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!