kevés az élelem

2020.10.12. 09:41

Japánban is támadnak a medvék

Magasabb fokozatra emelték az október elseje óta érvényben lévő medveriadót, miután egy állat halálosan megsebesített egy idős asszonyt.

Magasabb fokozatra emelték az október elseje óta érvényben lévő medveriadót Niigata japán kormányzóságban, miután belehalt medvetámadásban elszenvedett súlyos sérüléseibe egy idős asszony.

A 73 éves Szaito Takako a földjén dolgozott október 1-jén Szekikava faluban, amikor medvetámadás érte. Egy szomszédja talált rá a vérben fekvő, eszméletlen asszonyra, aki vasárnap a kórházban belehalt súlyos fej-és arcsérüléseibe. A hatóságok még a támadás napján életbe léptették a frissen létrehozott medveriasztási rendszer első fokozatát, amelyet hétfőn magasabb szintre emeltek.

A megemelt medveriadóban sűrítik a rendőrök és polgárőrök járőrözéseit, és szórólapokon tájékoztatják a lakosságot arról, miként előzhetik meg vagy élhetik túl sértetlenül az esetleges medvetámadásokat.

A 73 éves nő volt az első halálos áldozat 2001 októbere óta a Japán-tenger partján fekvő kormányzóságban, ahol április óta kilenc embert ért medvetámadás.

Niigatában sok örvösmedve él, helyi lakosok több mint 700 medveészlelést jelentettek április és szeptember között.

A vadon élő fák, köztük főleg a bükk szokásosnál kisebb termése lehet a fő oka annak, hogy a hegyek közt élő ragadozók élelem után kutatva a korábbinál jobban megközelítik a lakott településeket téli álmuk megkezdése előtt.

Ember és medve szaporodó találkozásainak okai közt lehet az is, hogy a medvelakta övezetek közelében fekvő, elöregedőben és elnéptelendőben lévő falvak vonzzák az állatokat, továbbá az, hogy kirándulás vagy gombaszedés közben egyre többen térnek be a medvék felségterületére.

Vasárnap kora reggel két 70-es éveiben járó nőt sebesített meg medve Minamiuonuma városban, egyiküket a földjén dolgozva, a másikat séta közben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában