üzen a múlt

2021.02.02. 09:53

Restaurálják a Mohácsi Nemzeti Emlékhely sírkertjében található szobrokat

A helyreállítási munkálatokat olyan szakemberek végzik, akik Kő Pál, a szobrok alkotójának tanítványai, kollégái voltak.

Mohács, 2020. augusztus 18. A pécsi Janus Pannonius Múzeum régészei dolgoznak a Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának feltárásán Sátorhely közelében 2020. augusztus 18-án. A már korábban megtalált, összesen öt tömegsír feltárását 1960-ban, illetve 1976-ban már elvégezték. A csontokat akkor konzerválták és visszatemették, hogy majd egy késõbbi, újabb feltárással részletes vizsgálatot végeznek rajtuk. Most a harmadik számú tömegsír újbóli feltárása és további tudományos vizsgálata kezdõdött meg antropológusok és régészek közremûködésével. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Megkezdődik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely sírkertjében található szobrok restaurálása az idén – adta hírül a területet kezelő és az emlékhelyet fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

Az intézmény kiemelte, hogy a mohácsi csata 500. évfordulójának 2026-ban esedékes méltó megünneplése egész Magyarország számára fontos; a várható ünnepségsorozat legfontosabb helyszíne a Mohácsi Nemzeti Emlékhely lesz.

Azt írták, a sírkertben található, a park 1976-os megnyitására elkészült 120 fa sírjel és szobor állapota az elmúlt 40 évben jelentősen leromlott az időjárás és a kártevők miatt, több közülük balesetveszélyessé vált.

A felkészülés jegyében ezért idén megkezdődik a szobrok restaurálása a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

Korábban három, az elmúlt héten pedig tíz további szobrot már ki is emeltek a helyéről, azokat a restaurálás idejére Budapestre szállítják. A helyreállítási munkálatokat olyan szakemberek végzik, akik Kő Pál, a szobrok alkotójának tanítványai, kollégái voltak.

A sírkertben két faépítmény – a harangláb és a kereszt – javítási munkáit szintén megkezdik, előbbit a Miniszterelnökséghez benyújtott pályázat segítségével.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága tavaly nyáron közölte, hogy antropológusok és régészek közreműködésével megkezdődött az emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata is. A feltárás célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csata után méltó módon kapják meg a végtisztességet.

Az igazgatóság tavaly decemberi tájékoztatása szerint a pécsi központú Janus Pannonius Múzeum régészei és a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai a nemzeti park kezdeményezésére, az Agrárminisztérium támogatásával végzik el az emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálatát, a munkálatok egészen 2025-ig zajlanak.

Az intézmény korábban közölte azt is, hogy egy teljesen új interaktív kiállítás keretében – így a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva – mutatnák be a jövőben a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét.

Borítókép: A pécsi Janus Pannonius Múzeum régészei dolgoznak a Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának feltárásán Sátorhely közelében 2020. augusztus 18-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!