Liberális városvezetés

2021.04.08. 15:23

A polgárok akarata ellenére építenének közpénzből óriásmecsetet Strasbourgban

A strasbourgiak többsége nem ért egyet azzal, hogy a kelet-franciaországi város önkormányzata nagy összeggel támogatja a helyi mecset megépítését. A prefektus jogi úton kívánja elérni, hogy az adófizetők pénzéből ne építsenek muszlim imahelyet, a beruházást kezdeményező iszlamista szervezet ugyanakkor közleményt adott ki arról, hogy nem állnak külföldi befolyás alatt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nagy vitát kavart, mikor a minap kiderült, hogy Strasbourg zöldpárti városvezetése több mint 2,5 millió euróval támogatná Európa legnagyobb mecsetjének az építését, ami több politikus, köztük Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerint is elfogadhatatlan – hívta fel az esetre a figyelmet a V4NA hírügynökség. A belügyminiszter szerint nem megengedhető, hogy idegen befolyás alatt álló szervezetet támogassanak közpénzből, mivel a mecset üzemeltetője a Milli Görüs török iszlamista szervezet, amely egyike volt azoknak, akik nem voltak hajlandók aláírni a Francia Köztársaság értékeit az iszlám tanoknál előbbre helyező chartát.

Mivel a városvezetés és a prefektus nem tudott megegyezni, és az önkormányzat nem hajlandó visszavonni a támogatást, Josiane Chevalier megyei rendőrfőnök bejelentette, hogy jogi útra tereli az ügyet. Chevalier a közigazgatási bírósághoz fordul, így kívánja elérni, hogy tegyék semmissé Európa legnagyobb mecsetjének francia közpénzből történő felépítését, írja a L'Alsace nevű helyi lap.

Az imahely támogatása körüli viták tisztázása érdekében a Milli Görüs szervezethez tartozó három iszlám tagszervezet sajtótájékoztatót tartott, majd közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy tiszteletben tartják a Francia Köztársaság elveit és a szekularizmust, az általuk biztosított muszlim vallásgyakorlás a francia alkotmány és társadalom keretein belül zajlik. Garantálják a Franciaországban élő muszlimok számára a szabad vallásgyakorlás lehetőségét csakúgy, mint az állampolgári jogaik gyakorlását, valamint biztosítják a különböző vallású és kultúrájú emberek együttélését. Hozzátettték, hogy a nemzeti egység megszilárdítására törekednek és küzdenek a gyűlölet és az erőszak minden formája ellen.

A helyi iszlám közösség képviselői a sajtótájékoztatón
Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / AFP

A dokumentum aláírói továbbá elutasítják az iszlám politikai célokra való felhasználását és a politikai doktrínák mecseten belüli terjesztését. Leszögezték továbbá, hogy mind a közösségeik, mind az imámjaik mentesek mindennemű külföldi befolyástól.

Suite á la conférence de presse " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@CCMTFrance, @CimgFrance, #Foi_et_Pratique. Une déclaration de principe á été signée par les trois fédérations.#MosqueeStrasbourghttps://t.co/aIN7CUlW75

— CIMG – Milli Görüs France (@CimgFrance) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">April 6, 2021

A francia kormány a nyilatkozat ellenére nincs meggyőződve arról, hogy a Milli Görüs szervezet tevékenysége beleillik a francia köztársasági értékrendbe, erről Gabriel Attal kormányszóvivő beszélt a múlt héten. Kijelentette, hogy a kormány álláspontja szerint a muszlim szervezet tevékenysége a Francia Köztársaság értékeivel ellentétes. Az épülő Eyyub Sultan-mecset vezetője, Eyüp Sahin azonban erre válaszképp kijelentette, hogy a francia kormány által felhozott vádak alaptalanok, csakúgy, mint a szeparatizmus vádja, és nem méltók egy olyan nagy államhoz, mint Franciaország.

Az épülőfélben lévő muszlim imahely hatalmas betontömbje Strasbourgban
Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / AFP

Ugyanakkor a francia lakosságot sem sikerült meggyőzni arról, hogy miért kellene közpénzből finanszírozni egy hatalmas mecset létesítését az országban, erről az Ifop francia közvélemény-kutató cég készített felmérést. A válaszokból kiderül, hogy a franciák túlnyomó többsége, 85 százaléka ellenzi, hogy Strasbourg önkormányzata közpénzből támogassa az Eyyub Sultan mecset építési költségeit, Elzász és Moselle megye lakóinak 81 százaléka szintén ezen a véleményen van.

Une large majorité de Français soutient l'abrogation du concordat en " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Alsace-#Moselle (78%)

Contrairement aux clichés véhiculés depuis des années, les Alsaciens-Mosellans y sont aussi favorables (52%) pic.twitter.com/P2ncouopSm

A felmérésből kiderül továbbá, hogy a két megye lakosai közül csak 30 százalék támogatja a muszlim imahely anyagi támogatását, a többi vallás azonban jóval nagyobb támogatást élvez. A válaszadók 65 százaléka egyetért a katolikus istentiszteleti helyek állami finanszírozásával, 48 százalék támogatja az ortodox vallásúakat, 47 százalék az evangélikusokat, őket követik a zsidók 44, majd a reformátusok és a buddhisták 43 százalékkal, a muszlim vallás tehát sereghajtó támogatottság tekintetében – írja a France Bleu.

A felmérésen megkérdezték a lakosságot az elzász-moselle-i konkordátumról is, amelynek értelmében a katolikus, evangélikus, református és izraelita lelkészek állami fizetést kapnak. A válaszadók 78 százaléka véget vetne ennek a gyakorlatnak, és ugyanezen a véleményen van az érintett két megye lakosságának 52 százaléka is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!