állatvédelem

2021.04.17. 07:11

Ritka zsiráfokat menekítettek ki egy „süllyedő” szigetről Kenyában

A ritka Rothschild-zsiráf kilenc példányát menekítették ki hajón egy elárasztás fenyegette szigetről a kenyai Baringo-tóban.

South African giraffe, Rotschild Giraffe walking at the savanna in the Etosha National Park, Namibia

Fotó: Shutterstock

Utolsóként a NKarikoni nevű felnőtt nőstényt és Noella nevű borját szállították át a külön e célra épített, magasított falú és megerősített bárkán szárazföldre a Longicharo-szigetről, amelynek területe vészesen csökken a tó vízszintjének rejtélyesen gyors emelkedése miatt.

A zsiráfokat kedvenc csemegéjükkel, mangóval csalogatták a hajók fedélzetére a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) és természetvédelmi civil szervezetek emberei.

Az elárasztás fenyegette szigetről kimenekített állatokat egy szárazföldi rezervátumban, a 17,7 négyzetkilométeres Ruko Community Conservancyben helyezik el.

A Rothschild-zsiráfokat 2011-ben telepítették be Longicharóra, hogy újraépítsék a hajdan őshonos populációt. Az akkor még 400 ezer négyzetméteres félsziget azonban mára 32 ezer négyzetméteres szigetté zsugorodott az utóbbi időben napi 15 centiméterrel emelkedő vízszint miatt.

A tó gyors felduzzadásának okát nem tudják a szakemberek, a lehetséges magyarázatok között szerepel a föld mélyében végbemenő geológiai változás és az, hogy az erdőirtás miatt a korábbinál sokkal több üledék kerül a tóba, megemelve a vízszintet.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2100 körülire becsüli a Rothschild-zsiráfok számát, közülük 765-nek ad otthont Kenya.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!