régészeti kincs

2021.06.19. 09:00

Ókori freskókat fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt

A Pompejiben feltártakhoz hasonló freskókkal díszített falú ókori helyiséget fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt – írták a helyi lapok.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy hajdani veronai mozi pincéjében végzett ásatások – sok más mellett – egy beomlott mennyezet maradványait és egy tűzben elszenesedett fabútort is találtak egy szobabelsőben, amelynek falain az élénk színű freskók is fennmaradtak.

Az első nyomok után 15 évvel kezdték el az ásatást, amelynek során kiderült, hogy Verona római kori alapjai hihetetlen kincseket rejtenek.

Úgy tűnik, a maradványok ugyanazon okból maradtak fenn érintetlenül, ami a helyiség pusztulását okozta: a tűzvész miatt.

A lángok tehették lakatlanná a helyiséget, amely élénk színű freskóival most újra napfényre került, és amelynek elemei, valamint pusztulása kicsiben az ókori Pompeji romjaira emlékeztet – idézte az Il Resto del Carlino a veronai műemlékvédelmi felügyeletet.

Az egykori Astra mozi új tulajdonosainak felújítási projektje során a díszített padlóban és a falakban is felfedezték a római kori fűtőberendezéseket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!