üzen a múlt

2021.07.29. 21:15

Ókori csatornát és utat találtak Hollandiában

A felfedezés egyedülálló az ország e régiójában.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ókori, a Római Birodalom idejéből származó csatornát és utat találtak az UNESCO világörökségi listájára a héten felkerült ősi katonai táborok közelében – jelentették be szerdán holland régészek.

A több mint tíz méter széles csatornát és az utat a múlt héten tárták fel a hollandiai Nijmegen város közelében. Az ottani jelentős római kori település, állandó katonai bázisokkal, a napokban nyerte el az UNESCO-tól a világörökségi helyszín státuszát.

Nijmegen a Rajna deltájának egyik ága, a Waal mellett fekszik, a Római Birodalom akkori határán – emlékeztet közleményében a szervezet, hozzátéve, hogy a felfedezés „egyedülálló” az ország e régiójában. A római határvonalnak, a limesnek a Rajna mentén fekvő szakasza került be a napokban a világörökség helyszínei közé.

A RAAP, Hollandia legnagyobb régészeti és kultúrtörténeti tanácsadója szerint a csatornát és az utat a római katonaság építhette és használhatta.

A folyó mentén sok római katona állomásozott, és a csatorna valószínűleg összekötötte Nijmegent és a Rajna folyót: csapatokat, utánpótlást és építőanyagokat szállítottak rajta.

A római kori országút, amelynek eredeti kavicsburkolata is megmaradt, új információkkal bővíti a mintegy 2000 évvel ezelőtti úthálózattal kapcsolatos ismereteket – mondta el az AFP-nek Eric Noord, a projekt vezetője.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!