környezetszennyezés

2021.08.11. 19:00

Hatalmas olajfolt keletkezett a Fekete-tengeren

Nyolcvan négyzetkilométerre terjedt ki egy olajfolt a Fekete-tenger orosz partvidékén, Novorosszijszk közelében – közölte szerdán az orosz tudományos akadémia, műholdfelvételekre hivatkozva.

(FILES) A file photo taken on July 13, 2004, shows a view of the oil harbor in Novorossiysk, in the southern Russian seaport town in the Black Sea territory. - Russian scientists and the World Wildlife Fund sounded the alarm on August 11, 2021, over a huge oil spill in Russia's Black Sea, saying that more than 100 tonnes of oil have been released off the port city of Novorossiysk. An oil leak occurred at the Yuzhnaya Ozereevka terminal near Novorossiysk at the weekend as the the Greek-flagged Minerva Symphony was loading oil. (Photo by Lucie GODEAU / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Lucie Godeau

A környezetszennyezés a hétvégén történt, amikor a görög zászló alatt közlekedő Minerva Symphony tartályhajó olajat vételezett a Kaszpi-tengeri Csővezeték-konzorcium Juzsnaja Ozerejevka-i tengeri termináljánál.

A konzorcium, amely Kazahsztánból szállít olajat, hétfőn azt állította, hogy 12 köbméter olaj folyt ki 200 négyzetméteren, valamint hogy a szivárgást gyorsan megszüntették, és az nem jelent veszélyt sem az emberre, sem az élővilágra.

Az orosz tudományos akadémia szerint viszont

az olajfolt már vasárnap 19 kilométerre benyúlt a nyílt tengerre, és területe elérte a 80 négyzetkilométert.

Viktorija Abramcsenko miniszterelnök-helyettes utasította az állami környezetvédelmi felügyeletet (Roszprirodnazor), hogy mérje fel a baleset valós nagyságát és hatását.

Borítókép: Novorosszijszk olajkikötője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!