Tűzvész

2021.08.02. 12:38

Megpróbálják újjáéleszteni a szénné égett, több ezer éves olajfát

Szardínia nyugati részén 20 ezer hektáron égett le a növényzet a hétvégén.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az olasz lakosság megpróbál megmenteni egy évezredes vadolajfát, amely a Szardínia nyugati részén tomboló, 20 ezer hektár területen pusztító, hétvégi tűzvész áldozata lett.

Az erdőtűz, amely a legsúlyosabb volt az elmúlt évtizedekben a szigeten, elérte Cuglieri falut is. Itt vált a lángok martalékává Pátriárka, egy több ezer évesre tehető, 16,5 méter magas vadolajfa is, amely fajának egyik utolsó képviselője. Törzsének kerülete mintegy 10 méter.

A nevezetes fa leégését az emberek ökológiai drámaként élték meg Szardínián. A tűzoltók mindent megtettek a megmentésére, még a fa környékén is vízzel hűtötték a talajt, hogy minél kevésbé károsodjanak a gyökerek. Továbbá a helyszínre siettek a szardíniai egyetemek botanikusai is, akik megállapították, hogy bár a vadolíva csaknem teljesen szénné égett, törzsének legkevésbé károsodott részén és a gyökerekben maradt némi élet, ezért van remény arra, hogy a fa újra kihajtson.

Egyelőre a falu önkéntesei állnak őrt a leégett olajfa körül, hogy távol tartsák a kíváncsiskodókat és a romokhoz virágot hozó gyászolókat. Tartanak tőle ugyanis, hogy a látogatók a föld, a füstölgő csonkok és a gyökerek letaposásával csak tovább súlyosbítanák a tűz által okozott kárt.

Szardínia északi részén, Luras településen található egy, az európai olajfák matuzsálemének tekintett vadolajfa is, amelynek életkorát 4000 évre becsülik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!