covid-19

2021.09.01. 20:32

Brazíliai kígyó mérge segítheti a vírus elleni harcot

A tudósok remélik, hogy emberi sejteken is tesztelhetik a molekulát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Brazil kutatók azt találták, hogy a kígyóméreg egy molekulája megakadályozta az új típusú koronavírus reprodukcióját majomsejtekben.

A felfedezés biztató első lépés lehet egy olyan gyógyszer felé, amely segít legyőzni a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2-t, vagyis az új típusú koronavírust.

A Molecules című tudományos lap friss számában közölt tanulmány szerint egy helyi gödrösviperafaj (Bothrops jararacussu) által termelt méreg egy molekulája 75 százalékban megakadályozta az új koronavírus szaporodását a majomsejtekben.

„Kimutattuk, hogy a méreg egy komponense a vírus egy nagyon fontos fehérjéjét iktatja ki” – mondta el Rafael Guido, a Sao Pauló-i Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője.

A molekula egy peptid, vagyis egy aminosavlánc, amely – más sejtek károsítása nélkül – a koronavírus PLPrp nevű enzimjéhez tud kapcsolódni, ez pedig létfontosságú a kórokozó szaporodásához.

Az antibakteriális tulajdonságai miatt már ismert peptid előállítható laboratóriumban, mesterséges úton, tehát nem kell a viperát se befogni, se tenyészteni – közölte Guide egy interjúban.

„Tartottunk attól, hogy az emberek Brazília-szerte nekiállnak levadászni a jararacussut, hogy megmentsék a világot, de ez nem így működik. Nem maga a méreg az, ami legyőzi a koronavírust” – magyarázta Giuseppe Puorto herpetológus, vagyis a kétéltűek és hüllők kutatója, a Sao Pauló-i Butantan Intézet biológiai gyűjteményének igazgatója.

A következő lépés az lesz, hogy a kutatók a molekula különböző dózisainak hatásosságát értékelik, valamint megvizsgálják, képes-e megakadályozni, hogy a vírus sejtekbe hatoljon – olvasható a kutatásban szintén részt vevő Sao Pauló-i Állami Egyetem közleményében.

A tudósok remélik, hogy emberi sejteken is tesztelhetik a molekulát, de nem közölték, mikor.

A jararacussu Brazília egyik legnagyobb kígyója, akár kétméteresre is megnőhet. Az atlanti-parti erdőkben él, Bolíviában, Paraguayban és Argentínában is megtalálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!