Feltétlen szeretet

2021.09.05. 14:20

Úgy kötődik a kutya a gazdájához, mint a gyerek az anyjához

A kutatók az állatok és a gyerekek viselkedését és agyműködését vizsgálták.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A viselkedéses és agyi képalkotó vizsgálatok kombinálásával az ELTE etológusai megállapították, hogy a gondozóhoz való kötődés, a gyerekekhez hasonlóan, a kutyáknál is agyi jutalomválaszhoz kapcsolódik. A NeuroImage tudományos folyóiratban megjelent kutatás hasonlóságokat tár fel a kutya és a gazda, valamint a gyerek és az anya között kialakuló kötődés között.

A kutyák szoros kapcsolatot alakítanak ki gazdáikkal, szeretik őket és kötődnek is hozzájuk. Ez azért lehet, mivel az anyákhoz hasonlóan a gazdák is biztonságot nyújtanak az ismeretlen helyeken, valamint menedéket biztosítanak a veszélyes helyzetekben.

Már korábban is ismert volt, hogy a gyerekeknél a kötődés hátterében az úgynevezett jutalomválasszal összefüggő agyi folyamatok állnak. Azt azonban még nem tudták, hogy a kutyáknál is összefügg-e a kötődés és az agyi jutalomválasz.

A kutyák kötődési viselkedését a pszichológusok által kidolgozott úgynevezett Idegen Helyzet Teszttel mérték, agyműködésüket pedig funkcionális mágneses rezonancia képalkotás, vagyis fMRI segítségével vizsgálták miközben a kutyák a gazda és egy ismerős személy dicsérő és semleges hangsúlyú, de mindkét esetben értelmetlen beszédét hallgatták.

Néhány évvel ezelőtt ugyanis a kutatók már kimutatták, hogy a kutyák agya érzékeny a szóbeli dicséretre, az azonban felderítetlen maradt, hogy a beszélővel való kapcsolat hogyan befolyásolja ezt az érzékenységet.

Azért különösen izgalmas a kutya-gazda kötődés mögött álló agyi folyamatok vizsgálata, mert a segítségével megérthetjük, mennyire lehet hasonló ez a különleges, két faj egyedeit összekötő kapcsolat más jól ismert, fajtársak közötti kapcsolatokhoz – hangsúlyozta Gábor Annát, a cikk első szerzője.

A kutatócsoport kimutatta, hogy a kutyák agyának egy jutalomra érzékeny területe erősebben reagál a gazda dicséretére, mint egy ismerősére. Ráadásul a gazda hangját hallva az erősebb kötődés intenzívebb reakciókkal jár a jutalomérzékeny agyterületeken. Az eredmények alapján tehát a kutyák nemcsak képesek felismerni gazdájuk hangját, de annak jutalomértéke nagyobb az erősebben kötődő állatok számára.

A kötődés alapvető funkciója, hogy a függő egyedet, mint például a gyereket és a kutyát a gondozó közelében tartsa. Gácsi Márta, a cikk utolsó szerzője szerint pedig a kutatás eredményei rámutattak, hogy a kutyák számára nemcsak a dicséret, de önmagában a gazda hangja is jutalmazó értékű, azaz segít a gazda közelébe vonzani a kutyát.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!