tény, ami tény

2021.10.23. 08:50

A klímaváltozást a tudósok 99,9 százaléka szerint az ember okozta

A klímaváltozást a tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység okozta – számolt be erről egy új tanulmány alapján a The Guardian.

Az üvegházhatást okozó gázok hatásának tudományos bizonyossága mára az evolúcióval és a lemeztektonikával kapcsolatos egyetértés szintjéhez hasonló mértékű

- állítják a közel 90 ezer, éghajlattal kapcsolatos tanulmányt megvizsgáló szerzők. Ez azt jelenti, hogy

a szakértők körében nincs kétség afelől, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a gáz, a szén, a tőzeg és a fa elégetése felmelegíti a bolygót, és szélsőségesebb időjárást okoz.

Egy korábbi, 2013-as felmérés szerint az 1991 és 2012 között megjelent tanulmányok 97 százaléka támogatta azt az elképzelést, hogy az emberi tevékenység megváltoztatja a Föld éghajlatát. Ezt frissítette és bővítette a Cornell Egyetem tanulmánya, amely azt mutatja, hogy a szkeptikus hangok mára szinte teljesen eltűntek, mivel egyre több a bizonyíték a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és az éghajlat megváltozása közötti kapcsolatra. A 2012 és 2020 novembere között megjelent, lektorált szakirodalom legújabb felmérését két szakaszban végezték el. A kutatók először egy háromezer tanulmányból álló véletlenszerű mintát vizsgáltak meg, s ezek között mindössze négy olyan cikket találtak, amely kételkedett abban, hogy a klímaváltozást az ember okozta.

A második fázisban a 88 125 tanulmányt tartalmazó teljes adatbázisban kerestek rá olyan, az éghajlatváltozással kapcsolatos szkepticizmushoz kapcsolódó kulcskifejezésekre, mint például a „természetes ciklusok” vagy a „kozmikus sugárzás”. A szűrés segítségével 28 tanulmányt találtak, amelyek mind kisebb folyóiratokban jelentek meg. Az Environmental Research Letters című folyóiratban kedden közzétett tanulmány szerzői szerint eredményeik azt jelzik, hogy a szakértők körében a szkepticizmus mára eltűnőben van.

„Az ügy ténylegesen lezárult. A tudományos közösségben nincs már olyan tekintély, aki kételkedne az ember okozta éghajlatváltozásban”

- jelentette ki a tanulmány vezető szerzője, Mark Lynas, a Cornell Egyetem vendégkutatója.

Ez egybecseng az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) augusztusban közzétett véleményével, amely szerint „egyértelmű, hogy az emberi tevékenység hatása melegítette fel a légkört, az óceánokat és a szárazföldet”.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget