szükséges döntés

2021.10.27. 06:56

Férjhez ment, így elveszítette császári státuszát Mako japán hercegnő

A hercegnő visszautasította azt a 150 millió jenes összeget is, amely az esküvő miatt a császári státuszról lemondás miatt jár.

Tokió, 2021. október 26. Mako volt japán hercegnő (j) és egykori egyetemi hallgatótársa, Komuro Kei sajtóértekezleten jelentik be, hogy házasságot kötöttek Tokióban 2021. október 26-án. A hercegnő a japán törvények értelmében a friggyel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember. Naruhito császár 30 éves unokahúgának döntése értelmében az esküvőt nem a császári szertartás szerint tartották. Mako hercegnő Naruhito császár öccsének, Akisino hercegnek és Kiko hercegnőnek az elsőszülött gyermeke.

Forrás: MTI/AP/SIPA/Pool

Fotó: Nicolas Datiche

Férjhez ment Mako japán hercegnő a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez – közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Naruhito császár 30 éves unokahúgának döntése értelmében az esküvőt nem a császári szertartás szerint tartották. Mako lett továbbá a császári család első olyan tagja, aki visszautasította azt a 150 millió jenes (412,5 millió forintos) összeget is, amely az esküvő miatt a császári státuszról lemondó hercegnőnek jár.

Az esküvőt követően a pár rövid sajtótájékoztatót tartott, amelyen Mako elnézést kért a házassága nyomán felmerülő bármiféle kellemetlenségért. Miközben szerelmet vallott férjének, úgy fogalmazott: „Nagyon sajnálom az okozott kellemetlenséget, és hálás vagyok azoknak (...), akik továbbra is támogatnak”. „Számomra Kei pótolhatatlan – a házasság szükséges döntés volt számunkra” – fűzte hozzá.

Mako hercegnő Naruhito császár öccsének, Akisino hercegnek és Kiko hercegnőnek az elsőszülött gyermeke. Az 1991-ben született Mako eleinte követte a császári hagyományt, és a Gakusuin magánegyetemen tanult, ahol a császári család tagjai általában szoktak. Később azonban szakított a hagyománnyal, további egyetemi tanulmányai miatt otthagyta az említett intézményt. Mako ezután a tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetemen tanult, majd egy évet az Edinburgh-i Egyetemen tanult, később pedig mesterdiplomát szerzett a Leicesteri Egyetemen.

Borítókép: Mako volt japán hercegnő és egykori egyetemi hallgatótársa, Komuro Kei sajtóértekezleten jelentik be, hogy házasságot kötöttek Tokióban 2021. október 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!