Még nincs vége

2021.10.02. 10:35

Több mint 500 bálna veszítette életét az idei vadászati szezonban

A korábbi évekhez hasonlóan a minisztérium legfeljebb 1278 bálna leölését engedélyezte.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Eddig összesen 575 csukabálnát ejtettek el az idei norvég bálnavadászati szezonban az ország halászati szövetsége, a Rafisklaget friss jelentése szerint. A halászati minisztérium szóvivője hétfőn erősítette meg a számot, ami még nőhetett azóta.

2016 óta nem ejtettek el ennyi csukabálnát egy szezonban.

A korábbi évekhez hasonlóan az elejtett állatok száma messze az engedélyezett mennyiség alatt maradt. Tavaly például 503 csukabálnát ejtettek el a vadászidény alatt. Norvégia viszont még így is a világ vezető bálnavadász országa. A német bálna- és delfinvédő szervezet, vagyis a WDC szerint ugyanis az ország jóval megelőzi Japánt és Izlandot is ilyen téren.

Astrid Fuchs, a WDC szakértője szerint a bálnák kereskedelmi levadászása úgymond teljesen menthetetlen a hatalmas tengeri emlősök óceáni ökoszisztémában játszott fontos szerepe miatt. A csukabálnák vadászata így régi norvég hagyomány. Ma viszont már kevés halász követi. Tavaly 13 halászhajó vett részt a bálnák elejtésében.

A bálnavadászat áprilisi kezdete előtt a halászati minisztérium kijelentette, az állatok elejtése Norvégia természeti erőforrásainak fenntartható kiaknázása.

Mivel az országban nagyon kicsi a bálnák húsa és zsírja iránti kereslet, az elejtett állatok nagy részét Japánban adják el. A szigetország 2019-ben szintén újrakezdte a vadászatot. A harmadik legnagyobb bálnavadászattal foglalkozó ország pedig Izland.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!