Nem lövell ki lávát

2021.11.19. 07:15

Kifáradt az izlandi Fagradalsfjall vulkán

Nem lövell ki lávát az izlandi Fagradalsfjall vulkán, amely hat hónapon keresztül folyamatosan működött, vulkanológusok szerint azonban még túl korai kijelenteni, hogy vége az elmúlt 50 év leghosszabb kitörésének, amelyet a szigetországban feljegyeztek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az első láva március 19-én kezdett feltörni a mélyből a Reykjavíktól 30 kilométerre délnyugatra fekvő Fagradalsfjall-hegyen a Reykjanes-félszigeten. Szeptember 18-án jelentették be vulkanológusok, hogy a Fagradalsfjall esetében az elmúlt 50 leghosszabb kitörését jegyezték fel a szigetországban. Attól a naptól kezdve azonban nem ont lávát magából.

A páratlan látvány folyamatosan vonzza a turistákat a térségbe, a megkeményedett fekete láva jelenleg mintegy öt négyzetkilométernyi területet borít be.

A vulkánkitörést megelőző négy hétben mintegy 40 ezer földrengés sújtotta a félszigetet. A vulkánkitörés nyomán keletkezett lávamező a Fagradalshraun nevet kapta, ami csodálatos lávavölgyet jelent.

„Lehetséges, hogy krátere eltömődött és elkezdett kihűlni, ily módon az új láva nem tud a felszínre kerülni. Gyakran így végződnek a kitörések”

– mondta Sara Barsotti, az izlandi meteorológiai intézet illetékese az AFP francia hírügynökségnek.

Az elmúlt két hónapban nem jegyeztek fel a szeizmográfok földrengéseket, amelyek jó előjelei egy vulkánkitörésnek. Bár lávakilövellést nem észleltek a szakemberek, a fő kráterből még mindig füstfelhő áramol ki.

„Ez a földalatti magma megmaradt hője és a megmaradt gáza”

– magyarázta Pall Einarsson geofizikus.

A vulkán mintegy 143 millió köbméter magmát hozott földfelszínre, amely több mint 1200 Celsius-fokos volt.

A térség azonban szeizmikusan aktív és a kutatók tovább figyelik a vulkánt.

A műholdas és GPS-adatok azt mutatják, hogy a Reykjanes-félsziget egy nagy térségében a talajszint a minap megemelkedett, ami a vulkán újraaktivizálódásának elméletét támasztja alá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!