Ritka lelet

2021.11.25. 11:08

Páratlan római kori mozaikra bukkantak Nagy-Britanniában

Az értékes lelet a trójai háború egyik leghíresebb csatáját ábrázolja, Északkelet-Angliában, egy földműves földjén bukkantak rá.

Egy 3-4. századi római kori villaegyüttes feltárásakor találtak rá a brit szigeteken a páratlan leletre Rutland grófságban – jelentette be a Historic England örökségvédelmi szervezete.

Annyira ritka és fontos ez a lelet, hogy a feltárások helyszínét hivatalosan védetté nyilvánították

- közölte csütörtökön a digitális, kulturális, média és sport minisztérium.

A mozaik Homérosz Iliászának egy jelenetét, Akhilleusz és Hektór trójai királyfi harcát ábrázolja, az Európában talált ritka ilyen mozaikok egyike, amely a feltárt villa ebédlő és szórakozó helyiségének padlóját díszítette. A villaegyüttest valószínűleg egy gazdag magánszemély lakhatta a késő római korban.

Duncan Wilson, a Historic England vezérigazgatója jelentős felfedezésnek nevezte a leletet, amelyet tavaly, a koronavírus-járvány lezárásai idején fedezett fel a földterület tulajdonosának fia. Ő értesítette a hatóságokat, majd a Leicesteri Egyetem régészei tárták fel a területet.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!