Hatalmas szerencse

2021.11.09. 08:50

Több mint ezeréves maja műtárgyakat találtak véletlenül

Németország visszaszolgáltatta az időszámításunk szerint 250 és 850 közötti időkből származó tárgyakat Mexikónak és Guatemalának.

(From L) Mexican Ambassador to Germany Francisco Quiroga, State Premier of Saxony-Anhalt Reiner Haseloff, German Minister of State in the Foreign Ministry Michelle Muentefering, and Guatemalan Ambassador to Germany Jorge Lemcke pose with Mayan cultural artefacts during a handing over ceremony in Berlin, Germany, on November 5, 2021. - The historic objects, discovered in 2020 in the state of Saxony-Anhalt, include figures, plates and cups dating back to between 250 and 850 AD. The owner claims he bought them at a flea market in Leipzig in 2003 not knowing where they came from. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: John MacDougall

Több mint ezeréves maja műtárgyakat adott át pénteken Németország Mexikónak és Guatemalának. A 13 tárgyat tavaly véletlenül fedezték fel.

A németországi Szász-Anhalt tartománybeli Klötzében egy férfi értesítette a helyi rendőrséget, hogy nagyapjától származó, második világháborús fegyvereket akar átadni nekik. A két puskát egy dobozban ásták el 2007-ben. A pincéből azonban 13 tárgy, időszámításunk szerint 250 és 850 közötti években készült szobrok, tányérok és csészék is előkerültek.

A férfi elmondása szerint 2003-ban szerezték be a műtárgyakat a lipcsei bolhapiacon kevesebb, mint 100 euróért, vagyis nem egészen 36 ezer forintért.

Egy szakértő később megerősítette, hogy a tárgyak eredetiek, 11 a mai Guatemala területén, két másik pedig a mai Mexikóvárostól mintegy 40 kilométerre lévő Teotihuacanban készült. Az ősi közép-amerikai maja város a Kolumbusz előtti Amerika legnagyobb települése volt.

A férfi, akinek pincéjében megtalálták a műtárgyakat, azt állította, nem tudta, honnan származnak
Fotó: John MacDougall / AFP

A rendőrség gyanúja szerint a műtárgyakat sírfosztogatók hozták felszínre, majd a feketepiacon eladták őket.

A szobrokat és az edényeket Reiner Haseloff, Szász-Anhalt miniszterelnöke adta át Guatemala és Mexikó nagykövetének pénteken Berlinben, ünnepélyes keretek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!