Környezetszennyezés

2021.12.26. 10:00

A legnagyobb hegyek magasságában is van a levegőben műanyagtöredék

A levegőben található mikroműanyag csomagolásokból, ruhákból, járművekből és egyéb forrásokból származik.

Egy új kutatás szerint a Mount Everesttől a Mariana-árokig mindenütt megtalálható a mikroműanyag, még magasan a Föld troposzférájában is, ahol a szelek nagy távolságokba elhordják. A mikroműanyagok olyan apró, 5 milliméteresnél kisebb műanyagtöredékek, amelyek csomagolásokból, ruhákból, járművekből és egyéb forrásokból származnak. Ezek jelen vannak szárazföldön, vízben és levegőben.

A franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont, a CNRS tudósai 2877 méter tengerszint feletti magasságban, a Francia-Pireneusokban lévő Pic du Midi Obszervatóriumban gyűjtöttek adatokat. Ez egy úgynevezett tiszta állomás, mivel a helyi klíma és környezet korlátozott befolyással van rá.

Hetente 10 ezer köbméter levegőt teszteltek 2017 júniusa és októbere között, és megállapították, hogy az összes minta tartalmazott mikroműanyagot.

Időjárási adatok segítségével kiszámolták a mintákat hozó különböző légtömegek útvonalát is. Az eredmények alapján egyes légtömegek Észak-Afrikából és Észak-Amerikából érkeztek. Steve Allen, a tanulmány vezető szerzője, a kanadai Dalhousie Egyetem munkatársa elmondta, a részecskék hatalmas távolságokat tesznek meg, mivel nagy magasságokba is eljutnak.

Ha felérnek a troposzférába, az olyan, mint egy szupergyors autópálya – fogalmazott.

A vizsgálat során a Földközi-tengerből és az Atlanti-óceánból származó mikroműanyagot is találtak. Ezek közül a tengeri forrásúak a legérdekesebbek. Ugyanis az, hogy a műanyag elhagyja az óceánt és ilyen magasra jut a levegőben, azt mutatja, hogy tulajdonképpen nincs végső emésztőgödrük, csak körbe-körbe mozognak egy végtelen ciklusban.

Bár a Pic du Midin gyűjtött mintákban lévő mikroműanyag mennyisége nem jelent egészségügyi kockázatot, a szakértők kiemelték, hogy a részecskék elég kicsik ahhoz, hogy az ember belélegezze őket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!