Demográfia

2021.12.23. 17:00

Külföldi vagy külföldi származású anyától születik a belgiumi csecsemők csaknem fele

A statisztikai adatokból kiderül, hogy a belgiumi lakosság egyötöde külföldi származású, és a 2020-ban született gyermekek alig több mint a felének belga az édesanyja.

Megdöbbentő arányra világít rá a Statbel nevű belga statisztikai hivatal, a jelentésből ugyanis kiderül, hogy a 2020-ban született csecsemők csaknem fele, egészen pontosan 48 százaléka olyan anyától született, aki vagy külföldi származású, vagy külföldi állampolgár. Utóbbiak magasabb arányban voltak, ugyanis a statisztikákból az is kiderül, hogy az újszülöttek csaknem 23 százaléka külföldi származású belga állampolgárságú anyától, mintegy 25 százalékuk pedig külföldi állampolgárságú anyától született - hívta fel a figyelmet a V4NA hírügynökség az RTBF cikkére hivatkozva .

A belga portál arra is rávilágít, hogy

a Belgiumban élő nem belga állampolgárságú nőknél magasabb a termékenységi arány is.

A tavalyi évben az egy nőre jutó gyermekek átlagos száma 1,54 volt, de ez az arány az anya nemzetiségétől és származásától függően változik. A számadatokból kiderül, hogy míg a belga származású és állampolgárságú nők átlagosan mindössze 1,38 gyermeknek adtak életet, addig ez az arány a külföldi származású belga állampolgárok esetében 1,58.

A külföldi állampolgárságú nők voltak 2020-ban Belgiumban a legtermékenyebbek, ők ugyanis átlagosan 2,05 gyermeket szültek a tavalyi évben. 

A cikk azt is megemlíti, hogy a 2020-ban mért statisztika, mely szerint egy nő átlagosan 1,54 gyermeket szült, a teljes lakosságra nézve meglehetősen alacsony szám.

Egy nőre jutó gyermekek átlagos száma, első oszlop: belga származású belgák, második oszlop: külföldi származású belgák, harmadik oszlop: külföldiek 

Forrás: plan.be

A statisztikák alapján a fogamzóképes korban lévő nők életkorában is nagy eltérések mutatkoznak. Míg a legmagasabb termékenységi rátával rendelkező 25 és 35 év közötti korosztály esetében jóval nagyobb arányban képviseltetik magukat a nem belga nemzetiségű nők, addig a belgiumi születésű vagy külföldi származású belga nők inkább az ennél idősebb vagy fiatalabb korosztályban vannak nagyobb létszámban képviselve, abban a korosztályban tehát, amelyre jóval alacsonyabb termékenységi arány jellemző. A cikkből az is kiderül, hogy 2020-ban Belgiumban a külföldi állampolgárságú nők a fogamzóképes korban lévő nők 16,5 százalékát tették ki és a születések 24,9 százaléka nekik volt köszönhető.

A szülőképes korú nők életkor szerinti megoszlása, narancssárga vonal: belga származású belgák, kék vonal: külföldi származású belgák, szürke vonal: külföldiek

Forrás: plan.be

Az adatokról szintén beszámoló Moustique.be értesülései szerint figyelemre méltó Belgiumban a lakosság származási aránya is,

a belga származású belgák teszik ki a lakosság 67,3 százalékát, míg a külföldi származású belgák 20,1 százalékot, a külföldiek pedig 12,6 százalékot tesznek ki.

Az utóbbi két kategória, tehát a Belgiumban élő külföldi származású és a külföldi személyek 20,3 százaléka valamely szomszédos országból származik, beleértve az Egyesült Királyságot is, 28,1 százalék pedig az Európai Unió egy másik tagállamaiból, míg több mint a fele, 51,7 százalék a világ valamely egyéb részéről származik.

Borítóképünk illusztráció, forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!