Ausztrál támogatás

2022.01.28. 16:50

225 milliárd forintnyi segítséget kap a Nagy-korallzátony

Ausztrália vállalta, hogy új jelentést készít a Nagy-korallzátony állapotáról és a szükséges intézkedésekről.

További egymilliárd ausztrál dollárt, vagyis 225 milliárd forintot ígért pénteken az ausztrál kormány a Nagy-korallzátony megmentésére. Az összeget 9 év alatt költenék a klímaváltozás miatt károsodott korallzátony állapotának javítására.

Ausztrália tavaly nyáron kerülte el, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének, az UNESCO világörökségi bizottsága a Nagy-korallzátonyt veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítsa.

A testület Ausztrália kérésére határozott a döntés elhalasztása mellett a páratlan természeti képződmény ügyében. Ausztrália vállalta, hogy új jelentést készít a Nagy-korallzátony állapotáról és azokról az intézkedésekről, amelyeket a klímaváltozás hatásainak csökkentésére tesz. A jelentést jövő kedden kell benyújtania az UNESCO-nak.

A bejelentés szerint a tervezett egymilliárd ausztrál dolláros ráfordításból 580 millió ausztrál dollárt szánnak Ausztrália északkeleti partvidékén az erózió helyreállítására, a talaj állapotának javítására, valamint a tápanyagok és növényvédő szerek elszivárgásának csökkentésére. 253 millió ausztrál dollárral támogatják a Nagy-korallzátonyt kezelő hatóságot és 93 millió dollárt adnak a korallzátony ellenállóbbá tételét és alkalmazkodását javító stratégiák kutatására.

Támogatjuk a korallzátony egészségét és zátonnyal kapcsolatos gazdaság középpontjában álló turisztikai szolgáltatók, a vendéglátóhelyek és queenslandi közösségek jövőjét

– hangsúlyozta Scott Morrison miniszterelnök.

Az óceánok felmelegedése miatt 2016-ban, 2017-ben és 2020-ban a Nagy-korallzátonyt súlyosan károsította a korallfehéredés. A károsodás a korallzátony kétharmadát érintette.

Az ausztrál ellenzéki Munkáspárt alelnöke, Richard Marles a kormányt bírálva pózolásnak nevezte az egymilliárd dolláros bejelentést.

Nem lehet komolyan venni a Nagy-korallzátony támogatását, ha nem veszik komolyan az éghajlatváltozás elleni fellépést

– jelentette ki Richard Marles.

A politikus azt ígérte, ha a Munkáspárt a májusi választáson kormányra kerülne, az évtized végére 43 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását. Scott Morrisont bírálták az ENSZ novemberi skóciai klímaváltozási csúcstalálkozóján, amiért kormánya 2005-ös szinthez képest csak 26-28 százalékkal akarja csökkenteni Ausztrália üvegházhatású-gázkibocsátását 2030-ig.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!