Javasolt a maszk

2022.01.11. 14:55

3 magyarországi településen is veszélyes a levegő minősége

Az érintett területeken a szálló por rövid távon légúti irritációt, köhögést, szemirritációt és könnyezést okozhat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, az NNK tájékoztatása szerint veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében a szálló por miatt. A hétfői levegőhigiénés értékelés alapján Kazincbarcikán, Putnokon és Sajószentpéteren sorolták a levegő minőségét veszélyes kategóriába.

A levegőhigiénés index rendszere 4 kategóriát, elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes minősítést tartalmaz.

Az NNK közleménye szerint 4 település, Ajka, Dorog, Miskolc és Tatabánya levegőminősége kapott egészségtelen minősítést. Emellett 17 település levegőminősége kifogásolt volt.

A meteorológiai előrejelzés alapján kedden a többfelé, de elsősorban a Tiszántúlon megerősödő szél kedvezően hat a levegőminőség alakulására.

Az érintett, mérőállomással rendelkező településeken a szálló por magas koncentrációja okoz problémát. Ezek rövid távon légúti irritációt, köhögést, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbíthatják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit és növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók, a gyermekek, a krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősek, a várandós és a kismamák lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken a szabadban.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kisméretű aeroszol részecskéket, így javasolják, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Felhívták a figyelmet arra is, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén is javasolt a belső terek rendszeres, gyors szellőztetése, forgalmas utak mentén pedig az ablakok csúcsidőszakon kívüli kinyitása.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!