Sérül az érzékeny ökoszisztéma

2022.01.04. 10:56

Évek óta nem látott szintre emelkedett az erdőirtás a brazil szavannán

Aggasztja a brazil ökológusokat, hogy évek óta nem látott szintre emelkedett az erdőirtás a brazil szavannán, a Cerrado nevű füves-fás-erdős vidéken, a világ legsokszínűbb élővilágú szavannáján.

Az INPE brazil űrkutatási hivatal hétvégén közzétett adatai szerint egy év alatt (a júliussal zárult 12 hónapban) 8 százalékkal 8531 négyzetkilométerre, 2015 óta a legnagyobbra nőtt az erdőktől megtisztított terület az Amazóniától délre fekvő, több állam területén elnyúló régióban, a világ egyik legnagyobb szavannáján.

A Cerradót "fejtetőre állított erdőnek" is nevezik, mert a területén honos növények nagyon mélyre eresztik gyökereiket, hogy túléljék a szezonális aszályokat és futótüzeket. A hagyományosan jelentős karbonelnyelőnek számító vidék növényzetének elpusztítása (égetése) karbonkibocsátóvá teszi a régiót.

Mercedes Bustamante, a Brazíliavárosi Egyetem ökológusa "rendkívül aggasztónak" nevezte a friss adatokat, és bírálta a kormányt azért is, hogy a figyelemelterelés céljából szilveszter napján hozta nyilvánosságra azokat.

Az erdőirtás növekedése azért is aggasztja a környezetvédőket, mert az 1970-es évek óta a Cerrado természetes növényvilágának körülbelül a felét pusztították el földművelés (főleg szójatermelés) és állattartás céljából. A brazil szójamezők több mint fele a szavannás vidéken található.

A Földön kevés másik hely alakult át ilyen gyors ütemben - hívta fel a figyelmet Manuel Ferreira, a Goiási Szövetségi Egyetem geográfusa. 

A kutató szerint a brazil szavannán rendszeresen fedeznek fel korábban ismeretlen növény- és állatfajokat, és sok faj valószínűleg még az előtt kipusztul, hogy megismerhettük volna.

A Cerradón folyó erdőirtás csökkenésnek indult a 2000-es évek elejének tetőzése után, a mezőgazdasági hasznosítást és a fejlesztést az érzékeny ökoszisztémákban is ösztönző Jair Bolsonaro elnök hatalomra jutása óta azonban újra emelkedik - jegyzi meg a Reuters.

A múlt hónapban egy szójatermelőket tömörítő csoport azt állította, hogy adataik szerint a földművesek növekvő mértékben hasznosítják a már korábban megtisztított területeket, ahelyett, hogy teljesen új helyen irtanák ki az erdőket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!